Cartoful ramane mancarea saracului in Romania, dar oamenii nu mai dau buzna in piete. S-au schimbat obiceiurile
cartoficomportament de consum
Cei ce analizeaza piata ne spun ca romanii si-au schimbat obiceiurile in privinta consumului alimentar.
Desi cartoful ramane alimentul asa-zis "al saracului", cu pret inca mic pe kilogram, raportat la cheltuielile suportate de agricultori, si in pofida perioadei economice dificile pe care o traversam, oamenii au incetat in a-si mai face provizii pentru a trece iarna.
Din moment ce cartofi gasesti la tarabele comerciantilor pe tot parcursul sezonului rece, oamenii si-au dat seama ca nu are rost sa-si bata capul sa gaseasca solutii de depozitare corespunzatoare peste iarna. Cand au nevoie, merg pur si simplu la piata sau la supermarket si isi fac cumparaturile.
Scade cererea pentru cartofi, desi e perioada in care romanii isi faceau provizii pentru iarna
Asa s-a ajuns ca in prag de iarna sa scada cererea pentru cartofi.
Directorul Directiei pentru Agricultura Harghita, Romfeld Zsolt, vorbeste despre faptul ca la ora actuala "piata nu prea functioneaza", "cererea nu e prea mare".
Ca referinta, pretul unui kilogram de cartofi de consum la producatori vatiaza intre 1 leu si 1,7 lei/ kg. Oficialul e de parere ca daca ar fi 2 lei pe kilogram, pretul ar fi mai corect, deci acum ar fi destul de mic in raport cu cat de costisitoare sunt pentru producatori aceste tipuri de recolte.
“Obiceiurile de consum s-a schimbat. Avand in vedere ca tot anul se gasesc cartofi pe piata, consumatorii s-au limitat la cantitatile zilnice si pentru cateva zile, nu pentru depozitare de iarna pana in primavara. E si mult mai comod si cheltuielile de depozitare sunt eliminate din punctul de vedere al consumatorului. Acum, cheltuielile de depozitare cad strict in sarcina producatorului. Comerciantii iau cantitatile tot pe termen scurt, cat e vandabil (...)
In momentul actual se fac iarasi calcule pentru suprafetele care urmeaza sa fie infiintate in primavara anului 2024. Calculele se fac in functie de cererea actuala si posibilitatile de anul viitor, avand in vedere si preturile de imputuri, fiecare trebuie sa faca devize tehnologice, devize privind calculul preturilor, deci oamenii cauta motivare ca sa produca mai departe”, a explicat Romfeld Zsolt.
Foto: unsplash.com