Care e temperatura ideala din locuinte, pe timp de zi si de noapte, ca sa mentii facturile in limite normale iarna
temperatura ideala acasa
Iarna a sosit deja si multi dintre noi simtim nevoia sa setam termostatul centralei termice la temperaturi cat mai inalte, din dorinta de a ne fi cald si de a nu sta prin casa imbracati cu doua sau trei randuri de haine. Doar ca, anul acesta, confortul fizic trebuie sa se impleteasca si cu cel financiar, iar pentru a reusi sa nu stam in frig, dar nici sa platim facturi exagerat de mari la energia electrica sau la gazul natural, trebuie sa optam pentru o temperatura optima, atat pe timp de zi, cat si noaptea.
Conform publicatiei britanice Mirror, temperatura ideala in casa, pe timp de iarna, nu e nici pe departe 25 de grade Celsius. O diferenta prea mare dintre temperatura din interior si cea din exterior poate pune in pericol sanatatea celor ce se expun la astfel de socuri termice cand ies sau intra din casa! Mai mult, astfel de diferente uriase nu sunt benefice nici locuintei in sine, nu va dura mult si pe la colturi va inflori mucegaiul.
Prin urmare, cred specialistii citati de
Mirror, ar fi ideal sa avem undeva intre 18 si 20 grade Celsius in case. Ideal pentru sanatatea noastra, a locuintei, dar si pentru sanatatea portofelului nostru.
"In timpul lunilor de iarna, puteti fi tentati sa ridicati gradele din termostat, dar experimentarea cu diverse temperaturi poate reduce facturile la energie si poate duce la un somn mai bun. In loc sa setati o temperatura pe parcursul intregii zile, incercati sa comutati intre temperaturile de zi si cele de noapte. Acest lucru va poate face sa va simtiti mai confortabil acasa si, de asemenea, poate reduce consumul de energie. Ridicarea gradelor din termostat nu va face ca sistemul sa se incalzeasca mai repede, dar va insemna ca va continua sa consume energie pentru mai mult timp pentru a atinge temperatura mai ridicata. Arderea constanta a combustibilului pentru a va incalzi casa nu va duce doar la utilizarea energiei, ci si la pierderea ei, mai ales daca locuinta nu e izolata corespunzator".
Confortul fizic si financiar sunt aspecte relative si subiective. Fiecare persoana alege cum ii este mai bine sa traiasca
Totusi, fiecare persoana are propriile sale necesitati si, in unele cazuri, acestea tin cont chiar de anumite recomandari medicale sau, de exemplu, de existenta unui copil mic in casa, situatie in care temperatura desigur ca trebuie sa fie mai mare. Pana la urma, atat confortul fizic, cat si cel financiar, sunt aspecte relative si subiective.
Unora ne este foarte bine sa locuim intr-o casa incalzita la maximum 20 de grade Celsius, altora le este frig chiar si la 23 de grade Celsius. Unii considera ca o factura de 2.000 de lei la energie este acceptabila, altii trebuie sa supravietuiasca o luna de zile cu acesti bani. Totul este discutabil, cert este ca acest articol prezinta opinia specialistilor britanici cu privire la echilibrul intre sanatate, confort si cost, in general. Nu se doreste a fi o recomandare, ci doar expunerea unor puncte de vedere, asupra carora fiecare cititor se raporteaza in functie de propriile preferinte si posibilitati.
Foto: pixabay.com