Cardul de sanatate, blocat de 32 de zile. Medicii sunt revoltati si spun ca problema este mult mai profunda
cardul de sanatatesistem informaticcnasmedicisistem medical
Este a 32-a zi in care platforma informatica a cardului de sanatate nu functioneaza, decat in sistem offline, lucru despre care insasi Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, a spus ca "nu este o solutie". Desi a putut fi folosita pret de cateva ore, in zilele de luni si marti, avaria a fost reluata, iar medicii se confrunta in continuare cu blocajul din sistem. "Nu cred ca ar mai trebui sa tacem!", a spus Sandra Alexiu, medic de familie si presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov.
Platforma informatica a cardului de sanatate (PIAS) are cea mai grava avarie de la introducerea cardului de sanatate. De 32 de zile, cardul de sanatate nu poate fi folosit si, chiar daca medicilor li s-a spus ca activitatea din aceasta perioada va fi validata in momentul in care avaria va fi oprita, Sandra Alexiu, medic de familie si presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov spune ca situatia nu este atat de simpla, si mai sunt alte probleme asupra carora autoritatile ar trebui sa se concentreze.
" 'Aniversam' o luna de cand PIAS, adica Platforma informatica de asigurari de sanatate este indisponibila. Sigur ca din partea CNAS avem un comunicat pe 10 ca nu merge din 5, dar doamna ministru insasi a afirmat de cateva ori ca PIAS nu merge de la 1. Bun, am inteles, avem comunicat de start avarie, stam linistiti, avem siguranta legala ca serviciile medicale vor fi validate in momentul in care avaria va fi declarata rezolvata. Dar au ramas in suspensie cateva probleme foarte importante.
Si pentru cine are dileme, nu, nu merge, e la fel de beteaga ca pe 1 iulie si zau ca nu cred ca ar mai trebui sa tacem! In Romania medicii de familie fac garzi de noapte ca sa valideze servicii in sistemul informatic prost facut si fara mentenanta, asa se intelege aici aplicarea directivelor internationale privind Asistenta Medicala Primara. Acces la sanatate si acoperire universala? Dar de cand conteaza pacientii aici?", spune medicul Sandra Alexiu.
Iata care sunt problemele cu care se confrunta medicii de familie din cauza avariei de sistem, conform presedintelui Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov:
"1. Raportarea serviciilor medicale efectuate in luna iunie, care nu s-a putut face peste tot, deci nici facturarea acestor servicii. Casele locale au gasit, in marea lor majoritate, solutii temporare, (facturare pe estimare, stornare cand se rezolva etc), sunt insa colegi care NU au putut raporta si nici factura. Ce facem cu ei? Cum isi intretin cabinetele?
2. S-au semnat contracte aditionale pana la finalul anului, ca iar nu a fost in stare CNAS sa faca normele la timp, deci de maine alte distractii, aceste contracte trebuie reinnoite in sistemul informatic. Daca aceasta reinnoire nu se poate face, ce facem cu pacientii de maine? Cum ii vom putea consulta, trimite, trata? Nu avem un raspuns de la CNAS inca. Poate nu au inca un nou purtator de cuvant? Mda, greu de gasit...
3. Din 1 august incepe nebunia raportarii serviciilor medicale pentru luna iulie. Medicii sunt disperati, nu stiu daca serviciile medicale care nu au putut fi validate (ca PIAS indisponibila, remember...) vor fi luate in calcul si platite, fiindca nu s-au ridicat filtrele si oricat inceram sa validam servicii, fie ziua fie noaptea, cand mai scapa unele, nu se valideaza sau se valideaza cu erori. Nu avem aceasta certitudine, CNAS nu a facut pana la acest moment precizari oficial. E liniste in sectiunea comunicate, conferinta de presa cu noua conducere ioc..."
Pe 18 iulie, CNAS anunta ca face "teste finale" pentru repornirea sistemului. Acesta a fost ultima pozitie oficiala pe care au transmis-o autoritatile. Deci, de doua saptamani, desi sistemul este inutilizabil, niciun oficial din Sanatate nu a mai facut precizari.
Noul sef al CNAS, implicat intr-un scandal de coruptie cu prejudicii de 16 milioane de euro
Insa CNAS a intrat, intre timp, in alt scandal. Noul sef al CNAS Vasile Ciurchea, a preluat din nou presedintia institutiei, dupa ce a mai detinut-o in in perioadele iunie 2014-martie 2016 si februarie 2007-ianuarie 2009. Inainte de a fi numit la conducerea CNAS in 2007, Ciurchea a fost director la Agentia Nationala de Programe din Ministerul Sanatatii si director general in cadrul Casei de Asigurari de Sanatate.
Vasile Ciurchea este anchetat de DNA intr-un dosar de coruptie cu prejudicii de 16 milioane de euro. Conform rechizitoriului procurorilor, actele de coruptie vizeaza contractele privind sistemul informatic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Referitor la aceste acuzatii, premierul Viorica Dancila a spus ca, pana cand nu va fi data o hotarare judecatoreasca, "nu exista nicio acuzatie la adresa lui Ciurchea".
Singura persoana cercetata in acelasi dosar ca si Vasile Ciurchea care mai ocupa in acest moment o functie de conducere in cadrul CNAS este Liliana Maria Mihai, director general al CNAS.
laturi de Vasile Ciurchea si Liliana Mihai, in dosar mai sunt cercetati Valeriu Simion, vicepresedinte al CNAS la data faptelor, Leana Stoea, director general adjunct al CNAS la data faptelor, Mihai Bejat, director la Directia Tehnologia Informatiei din cadrul CNAS la data faptelor, Ovidiu Munteanu, director la Directia Juridic si Contencios din cadrul director la Directia Juridic si Contencios din cadrul CNAS la data faptelor, Irinel Popescu, fost presedinte al CNAS, Maria Mihaela Constantin, fost director general adjunct si Istvan Lucian Medves, fost director la Directia Tehnologia Informatiei.