Carbunele, gazul si petrolul de la rusi NU va fi platit in ruble. Iesire in forta a sefei Comisiei Europene
rubleimporturi gaze rusiaenergie rusia
Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut joi o iesire in forta la adresa solicitarilor venite din partea Moscovei, catre statele europene, carora le cere sa plateasca importurile energetice in ruble, metoda prin care ar putea eluda o parte dintre sanctiunile SUA si Occidentului, ca raspuns la razboiul declansat in Ucraina.
Ei bine, nici vorba de asa ceva, spune sefa Executivului European, care subliniaza ca statele europene isi vor respecta contractele in relatia cu Rusia si vor continua sa achite gazele naturale, pentrolul si carbunele in dolari sau euro.
"Contractele sunt foarte clare. In acestea se spune ca plata se face in euro sau dolari. In acest moment luam in considerare foarte atent aceste contracte, dar, la prima vedere, pare ca le vom respecta si platim in euro si nu in ruble", a declarat oficialul european, joi, la Sofia, unde a facut o vizita pentru a prezenta evaluarea PNRR-ul lor.
Sefa Comisiei Europene a transmis un mesaj de uniune al blocului comunitar in fata decretului lui Vladimir Putin, care prevede ca, de la 1 aprilie, importurile energetice sa fie achitate in ruble, de catre "statele neprietenoase" (printre care si Romania).
"Astazi am semnat un decret care stabileste regulile de comercializare a gazelor naturale rusesti cu asa-zise state neprietenoase (...) Oferim contractorilor din astfel de tari [neprietenoase] o schema clara si transparenta: pentru a achizitiona gaz natural rusesc, trebuie sa deschida conturi in ruble in bancile rusesti. Din aceste conturi se vor face plati pentru gazul furnizat, incepand de maine, 1 aprilie", a transmis Putin.
Trebuie precizat faptul ca pana in acest moment, Rusia nu a impus limitari sau chiar blocari ale exporturilor de gaz natural, iar o explicatie pentru acest lucru poate fi si faptul ca rimele plati pentru volumele de gaze livrate dupa aceasta data sunt scadente in a doua jumatate a lunii.
Totusi, in "scutul" format de statele membre apare o mica fisura, in Ungaria. Premierul
Viktor Orban a transmis cu totul alt mesaj liderului de la Kremlin, spunand ca e dispus sa achite energia importata de la Moscova in ruble, asa cum cere Vladimir Putin.