Cand se schimba ora 2019. Mai trece Romania la ora de iarna?
cand se schimba ora 2019schimbare fus orarora de varaora de iarnaora de iarna 2019
S-a terminat vara si odata cu ea trebuie sa dam si ceasurile inapoi. Cand se schimba ora in acest an? Ei bine, va trebui sa dam ceasurile inapoi in noaptea de 26 spre 27 octombrie, cand ora 04:00, va deveni ora 03:00. Odata cu aceasta trecere, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (GMT) va fi de doua ore (fata de trei ore cand e ora de vara).
Europa vrea sa renunte la schimbarea fusului orar
Inainte de a explica fenomenul care sta la baza trecerii la ora de iarna, trebuie sa stiti ca la nivel european se pune in discutie inca de anul trecut, renuntarea la schimbarea fusului orar.
Practic, se doreste renuntarea la schimbarile de ora primavara si toamna, din rationamente medicale, deoarece numeroase studii medicale atesta faptul ca aceste modificari de ora afecteaza organismul uman, care are nevoie de cateva saptamani de acomodare la noul program.
De asemenea, pentru cei care sufera de anumite probleme de sanatate, efectele schimbarii ritmului biologic ar putea fi mai serioase.
"Pentru anumite grupuri de oameni, cei care sufera de depresie sau de probleme cardiace, se poate dezvolta un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord, conform unor studii efectuate de cercetatori", afirma Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.
La solicitarea Comisiei Europene, care propune eliminarea "orei de vara" si "orei de iarna", incepand din anul 2021 statele membre cel mai probabil vor renunta la aceasta practica. Tarile membre trebuie sa notifice Comisia Europeana pana in martie 2020 asupra deciziei lor, cu privire la pastrarea sau eliminarea schimbarii fusului orar.
Comisia Europeana a transmis ca nu este necesar ca schimbarea sezoniera a orei sa fie reglementata in continuare de la Bruxelles si ca statele membre ar trebui sa aiba libertatea de a decide daca doresc sa utilizeze ora de vara sau de iarna si de a trata chestiunea la nivel national, in conformitate cu principiul subsidiaritatii.
In luna martie a acestui an, 384 de deputati ai Parlamentului European, dintre cei 549 prezenti, au votat "pentru” renuntarea la schimbarea orei de doua ori pe an. Membrii Parlamentului European considera ca "numeroase studii stiintifice (despre acest subiect) nu au avut rezultate concludente, dar au aratat, in schimb, existenta unor efecte negative asupra sanatatii fiintelor umane”. Comisia Europeana are sarcina de a convinge toate cele 28 de state membre sa aplice rezolutia, caz in care ora de iarna va fi aplicata tot anul.
Concret, statele membre care prefera sa ramana la ora standard, cunoscuta si drept ora de iarna, vor face aceasta ultima schimbare in ultima duminica a lunii octombrie 2021.
In tarile din Uniunea Europeana care decid sa-si pastreze permanent ora de vara ar urma ca schimbarea orei din ultima duminica din martie 2021 sa fie ultima.
Ora de vara este in prezent implementata in peste 70 de state ale lumii, peste 1 miliard de oameni fiind afectati de schimbarea de program impusa de aceasta modificare.
Cand se schimba ora 2019
Romanii vor da ceasurile inapoi cu o ora, in noaptea de 26 spre 27 octombrie 2019. In aceasta noapte se schimba ora de vara cu cea de iarna, iar ora 04:00, va deveni ora 03:00. Astfel, aceasta noapte va deveni cea mai lunga din an, deci ne vom putea odihni mai mult timp inainte de a incepe o noua zi.
Sezonul de toamna incepe, la nivel astronomic, odata cu echinoctiul de toamna 2019 – luni, 23 septembrie, ora 10:50
Toamna incepe oficial cu echinoctiul de toamna. Daca la nivel calendaristic vorbim despre inceperea toamnei la 1 septembrie, la nivel astronomic, se presupune ca toamna incepe odata cu echinoctiul de toamna.
Echinoctiul de toamna, care in 2019 se va inregistra la ora 10:50, reprezinta momentul in care Soarele, in miscarea sa aparenta anuala, trece prin punctul de intersectie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc. In ziua echinoctiului de toamna Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale Est si Vest. In zona Polului Nord, de acum incepe noaptea polara, iar in zona Polului Sud, Soarele sta deasupra orizontului pentru 6 luni, pana cand incepe echinoctiul de primavara.
Din momentul echinoctiului de toamna, durata zilei incepe sa scada, in timp ce cea a noptii va creste.
Fenomenul echinoctiului se intampa de doua ori pe an: O data are loc echinoctiul de primavara, atunci cand Soarele traverseaza ecuatorul ceresc si trece din emisfera cereasca sudica in emisfera nordica, in jurul datei de 21 martie si echinoctiu de toamna, atunci cand Soarele traverseaza ecuatorul ceresc si trece din emisfera nordica in emisfera sudica, in jurul datei de 23 septembrie. La echinoctiul de toamna, ca si la cel de primavara, ziua este egala cu noaptea, in sensul ca orele de lumina sunt tot atatea cate cele de intuneric, in orice loc de pe Pamant
De ce echinoctiul nu se petrece la aceeasi data in fiecare an?
Explicatia este simpla. Atat echinoctiul de primavara, cat si echinoctiul de toamna au loc in date calendaristice diferite, pentru ca anul calendaristic nu este egal cu cel tropic, de aici deriva si oscilatia datelor in care au loc aceste fenomene astronomice.
Ora de vara si ora de iarna in Romania
Iata cum se va schimba ora in urmatorii ani, daca Romania nu va adopta prevederea adoptata de Parlamentul European privind eliminarea schimbarii fusului orar:
2019 Duminica 31 Martie +1 ora (ora de vara)
Duminica 27 Octombrie -1 ora (ora de iarna)
2020 Duminica 29 Martie +1 ora (ora de vara)
Duminica 25 Octombrie -1 ora (ora de iarna)
2021 Duminica 28 Martie +1 ora (ora de vara)
Duminica 31 Octombrie -1 ora (ora de iarna)
2022 Duminica 27 Martie +1 ora (ora de vara)
Duminica 30 Octombrie -1 ora (ora de iarna)
2023 Duminica 26 Martie +1 ora (ora de vara)
Duminica 29 Octombrie -1 ora (ora de iarna)
2024 Duminica 31 Martie +1 ora (ora de vara)
Duminica 27 Octombrie -1 ora (ora de iarna)
2025 Duminica 30 Martie +1 ora (ora de vara)
Duminica 26 Octombrie -1 ora (ora de iarna)
2026 Duminica 29 Martie +1 ora (ora de vara)
Duminica 25 Octombrie -1 ora (ora de iarna)
2027 Duminica 28 Martie +1 ora (ora de vara)
Duminica 31 Octombrie -1 ora (ora de iarna)
2028 Duminica 26 Martie +1 ora (ora de vara)
Duminica 29 Octombrie -1 ora (ora de iarna)
2029 Duminica 25 Martie +1 ora (ora de vara)
Duminica 28 Octombrie -1 ora (ora de iarna)
Citeste si:
Firmele romanesti se inglodeaza in datorii, iar intarzierile la plata nu se mai opresc din crestere