Camera Deputatilor: Jurnalistii sunt scutiti de la plata impozitului pe venit
impozit pe venitimpozittaxevaleriu steriuproiect legislativmass media
Camera Deputatilor a adoptat marti, in calitate de for decizional, proiectul de lege depus de PSD, ALDE si PMP, care prevede scutirea de la plata impozitului pe venit a jurnalistilor. Proiectul se afla acum pe masa presedintelui Klaus Iohannis, spre promulgare. Dupa ce va fi semnat de presedinte, acesta va fi publicat in Monitorul Oficial, dupa care va intra in vigoare.
Camera Deputatilor a adoptat marti, cu 174 de voturi”pentru”, 2 voturi „impotriva” si 91 de abtineri, proiectul de lege care prevede scutirea de plata impozitului pe venit a celor care lucreaza in mass-media. S-au abtinut de la vot deputatii PNL si USR, iar cele doua voturi impotriva au venit de la liberalii Dan Vilceanu si Gheorghe Daniel.
Proiectul de lege il are ca initiator pe social-democratul Valeriu Steriu si a fost semnat de 27 de parlamentari PSD, ALDE si PMP. Conform proiectului, se introduce la capitolul vizand impozitul pe venit, un nou punct, prin care sunt scutite de la plata impozitului pe venit "persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art.76 alin (1) – (3) si pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, ca urmare a desfasurarii activitatii de jurnalism, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii si Justitiei Sociale si al ministrului Finantelor”.
Vor fi scutiti de plata impozitului pe venit atat jurnalistii care lucreaza prin contract individual de munca, cat si cei care beneficiaza de remuneratie in baza unui contract de drepturi de autor.
De asemenea, in acest act normativ este prevazuta si o definitie a "jurnalismului", respectiv "cercetarea, investigarea, interpretarea si comunicarea stirilor si informatiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii radioului si a altor mijloace de informare in masa, respectiv controlul functionarii tehnice a echipamentelor pentru a inregistra si edita imaginile si sunetul si pentru transmiterea pentru emisiunile radio si de televiziune a imaginilor si sunetelor, precum si a altor tipuri de semnale de telecomunicatii terestre, marine sau aeriene, care se desfasoara in baza unui contract de munca si in a unui contract de drepturi de autor”.
"Mass-media din Romania se afla intr-o situatie economica foarte dificila"
In expunerea de motive, deputatul PSD Valeriu Steriu explica necesitatea adoptarii acestui proiect de lege. Social-democratul considera ca aceasta scutire de plata impozitului pe venit ajuta mass-media din Romania, care in prezent se afla intr-o situatie economica foarte dificila.
"Piata media trebuie sa fie un proces continuu de oferte noi pentru populatie. Mass-media libera este pilonul unei societati democratice. Cu toate acestea, mass-media din Romania se afla intr-o situatie economica foarte dificila. Piata mass-media se restrange atat in privinta operatorilor, cat si a fortei de munca.
Avand in vedere necesitatea sprijinirii activitatii jurnalistice, se propune stabilirea unui tratament fiscal favorabil aplicabil veniturilor din salarii si asimilate salariilor, precum si veniturilor din drepturile de proprietate intelectuala, ca urmare a desfasurarii activitatii de jurnalism, obtinute de persoanele fizice care activeaza in domeniu, in sensul neimpozitarii lor", a explicat Steriu.
Eliminarea impozitului pentru jurnalisti - o masura pur electorala?
In momentul de fata, masura adoptata de Parlament pare una pur electorala. Mai ales, daca luam in calcul si faptul ca ne apropiem de alegeri anticipate.
Guvernul arata ca eliminarea impozitului pe venit nu va "atinge finalitatea urmarita", adica "persoanele ce desfasoara activitate de jurnalism fie doar in baza unui contract de munca, fie doar in baza unui contract de drepturi de autor nu beneficiaza de aceasta facilitate fiscala".