Calendar zile libere 2025. Cate minivacante au angajatii si cand pica zilele in care angajatorii nu au voie sa te cheme la job
zile libere 2025
Mai e putin pana in 2025 si angajatii se gandesc deja la minivacantele din anul viitor, dornici sa-si planifice concediile pentru a sti exact cand vor putea sa se relaxeze si sa evadeze din stresul cotidian. Calendarul zilelor libere pentru anul 2025 arata cat se poate de bine!
Anul viitor, angajatii se vor bucura de 17 zile nelucratoare, oferite de statul roman. Dintre acestea, 13 pica in cursul saptamanii, iar 3 vor fi in zilele de sambata si duminica.
Inca din prima luna, angajatii se vor bucura din plin de timp de odihna. In ianuarie 2025 avem numeroase zile libere:
-
1 ianuarie (miercuri) - Anul Nou;
-
2 ianuarie (joi) - Anul Nou;
-
6 ianuarie (luni) - Boboteaza;
-
7 ianuarie (marti) - Sfantul Ioan Botezatorul;
-
24 ianuarie (vineri) - Ziua Unirii Principatelor Romane.
Urmatoarea zi nelucratoare, conform Codului muncii, este ziua de 18 aprilie (vineri) - Vinerea Mare. Dupa care, pe 20 aprilie (duminica) este Pastele, fiind libera si ziua urmatoare, 21 aprilie (luni).
Nici nu se incheie bine luna aprilie, ca luna mai debuteaza cu liberul de 1 mai (joi) si celebrele petreceri campenesti de care se bucura romanii. Urmatoarele doua
zile libere sunt pe 1 si 2 iunie, ambele zile picand duminica, pentru Ziua Copilului si Rusalii.
Calendarul zilelor libere 2025 continua cu 9 iunie (luni), cand sunt Rusaliile, si cu ziua de 15 august (vineri), de Adormirea Maicii Domnului.
Pe 30 noiembrie este o alta
zi libera pentru angajatii romani, care pica intr-o zi de duminica, fiind Sfantul Andrei.
Urmeaza liberul de 1 decembrie (luni), pentru Ziua Nationala a Romaniei, 25 decembrie (joi) - Craciunul si 26 decembrie - a doua zi de Craciun.
Codul muncii - zile nelucratoare 2025
Desi aceste 17 zile sunt oficial zile nelucratoare in Codul muncii, e bine de stiut faptul ca exista multi angajati care nu vor putea sa isi ia liber de la job in acele zile. Este vorba despre acei angajati care isi desfasoara activitatea la un loc de munca care nu permite intreruperea fluxului de lucru din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. Potrivit reglementarilor din Codul Muncii, ei au dreptul la compensarea cu timp liber in urmatoarele 30 de zile.
Codul Muncii spune foarte clar ca angajatorii care solicita salariatilor sa lucreze si in zilele de sarbatoare legala sunt obligati sa acorde compensatii adecvate. Cei mai multi angajatori prefera astfel sa le acorde angajatilor o alta
zi libera in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care acest lucru nu este posibil, angajatii au dreptul la un spor salarial de cel putin 100% din salariul de baza pentru acea
zi libera in care au fost la lucru.
Sursa foto: freepik.com