Cainii latra caravana trece: Guvernul nu e impresionat de galagia FP-ului
fondul proprietateanuclearelectricaromgaztransgaz
Ministerul Economiei pare ca se tine, in continuare, de numiri politice la una dintre cele mai importante companii de stat. Fondul Proprietatea a decis numirea in Consiliul de Administratie al companiei a patru noi membri recomandati de Ministerul Economiei, in calitate de actionar majoritar, pe langa actualul director general.
In aceste conditii, Consiliul de Administratie al Transgaz nu include in acest moment niciun candidat recomandat de vreunul dintre actionarii minoritari, inclusiv Fondul Proprietatea.
Faptul ca, la putin timp dupa oferta publica secundara, niciun actionar minoritar nu este reprezentat in Consiliul companiei demonstreaza o nepasare pentru standardele de guvernanta corporativa si pentru increderea acordata companiei si statului, in calitate de actionar majoritar, de catre noii investitori, spun reprezentantii FP.
Acestia considera ca situatia actuala nu va fi bine vazuta de nici un investitor care ar putea fi interesat de vreo companie de stat din Romania. “Consideram ca acest efect reprezinta o deviere foarte grava de la procesul de reformare a companiilor de stat, care ar putea periclita intregul proces de privatizare”, afirma oficialii FP.
Acestia au solicitat deja Consiliului de Administratie al Transgaz reconvocarea unei Adunari Generale a Actionarilor pentru desemnarea unui nou Consiliu de Administratie pe baza votului cumulativ. Isi motiveaza actiunea spunand ca investitorii care au cumparat actiuni in timpul ofertei publice secundare nu au avut ocazia sa isi exprime votul in cadrul AGA din 30 aprilie.
“Mai mult, remarcam ca aceasta decizie urmeaza o tendinta ingrijoratoare observata recent in contextul altor schimbari in Consiliile de Administratie ale Romgaz si Nuclearelectrica. Noile Consilii de Administratie ale acestor companii, aprobate de Ministerul Economiei, in calitate de actionar majoritar, nu includ niciun candidat recomandat de Fondul Proprietatea, in calitate de actionar minoritar, in schimb, continua sa includa cu preponderenta angajati ai statului si persoane apropiate spectrului politic”, mai spun cei de la Fondul Proprietatea.