BVB a fost promovata la statutul de piata emergenta si poate atrage investitii de 30 de ori mai mari decat cele alocate pietelor de frontiera
bvb piata emergentapromovare bvbpiata capital romania
Agentia de evaluare FTSE Russell a anuntat, joi seara, dupa inchiderea pietelor de capital din SUA, promovarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de la statutul de piata de capital de frontiera la cel de piata emergenta. Cu toate acestea, BVB mai are de asteptat inca un an, intrucat decizia FTSE Russell devine efectiva in luna septembrie a anului viitor.
Aflat in vizita de lucru in Statele Unite ale Americii, si ministrul nostru al Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a facut saltul de la anuntarea taxei pe lacomie si a OUG 114, in prag de Craciun, la salutarea anuntului agentiei FTSE Russell.
Teodorovici considera ca aceasta decizie reflecta cadrul macroeconomic favorabil al tarii noastre, increderea de care se bucura economia romaneasca in randul investitorilor si pasii extraordinari facuti de autoritati pentru cresterea atractivitatii pietei bursiere de la Bucuresti.
"Anuntul FTSE Russell de astazi este o decizie istorica pentru Romania, un nou pas catre realizarea unui proiect de tara pentru care am insistat in ultimii ani de zile si care este legat si de procesul de aderare la moneda euro.
Piata de capital romaneasca intra intr-un club mai select al burselor de profil, echivalenta categoriei investment grade de care beneficiaza tara noastra in clasificarea agentiilor de rating si are acum sansa de a contribui si mai mult la capitalizarea economiei reale romanesti.
Decizia de astazi este atat o batalie castigata dupa 5 ani de munca intensa in sprijinul trecerii bursei romanesti la statutul de piata emergenta, cat si o realizare importanta pentru orice viitoare guvernare indiferent de culoarea politica.
Conform estimarilor, trecerea la statutul de piata emergenta se traduce si prin accesul tarii noastre la fonduri de investitii de 30 de ori mai mari decat cele alocate pietelor de frontiera, atragerea de capital strain creand si premisele cresterii actiunilor companiilor cotate la bursa de la Bucuresti.
In acelasi timp, toate autoritatile implicate in acest proiect trebuie sa continue reformele pentru dezvoltarea pietei de capital romanesti, inclusiv prin crearea unei contraparti centrale romanesti, prin dezvoltarea pietei de derivate si prin cresterea capacitatii de finantare a economiei reale.
Ministerul Finantelor va continua sa ia toate masurile in acest sens, consolidandu-si eforturile de asigurare a unui cadru macroeconomic favorabil, a increderii investitorilor in economia romaneasca si de crestere a atractivitatii pietei de capital din Romania, inclusiv prin sprijinirea procesului unor noi IPO-uri ale companiilor de stat.
Sunt convins ca decizia de astazi este un semnal-cheie si pentru investitorii americani care au acum o dovada in plus a extraordinarelor oportunitati pentru investitii oferite de Romania", a declarat Teodorovici.
El a subliniat si o serie de contributii ale Ministerului Finantelor Publice la dezvoltarea pietei de capital si diversificarea instrumentelor de finantare puse la dispozitia investitorilor, pentru a deveni o alternativa viabila la finantarea prin intermediul sectorului bancar.
"Dincolo de modificarile legislative promovate de MFP pentru cresterea atractivitatii pietei de capital din Romania, este de amintit decizia curajoasa a guvernarii social-democrate de a reduce impozitul pe dividende de la 16% la 5%. Numai in acest an, dividendele au adus pietei de capital din Romania o crestere de 36%, in primele 8 luni.
De asemenea, titlurile de stat emise de statul roman reprezinta o componenta esentiala in formarea si dezvoltarea altor piete pentru finantarea proiectelor de investitii, cum ar fi piata obligatiunilor municipale sau a celor emise de companii. In acelasi timp, ele contribuie la largirea si diversificarea bazei de investitori (fonduri de pensii private, fonduri de investitii, fonduri mutuale, societati de asigurari, etc.) atat in plan local, cat si extern.
MFP depune eforturi sustinute pentru dezvoltarea pietei interne a titlurilor de stat si urmarim crearea unei curbe de randament lichida si stabila a titlurilor de stat. Mentionez sprijinul si eforturile in directia cresterii gradului de educatie financiara, in randul investitorilor mici, mai putin sofisticati, astfel incat acestia sa poata accesa instrumentele de finantare oferite de piata de capital romaneasca si aici ma refer la Programul Fidelis, lansat in 2015, care s-a bucurat de un real succes prin cele doua emisiuni, prin care au fost lansate titluri de stat destinate persoanelor fizice prin mecanismul Bursei de Valori si pe care intentionam sa-l reluam in viitor", a mai spus Teodorovici.
Ministerul Finantelor Publice aminteste ca este promotorul OUG nr.90/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr.297/2004 privind piata de capital, prin care au fost eliminate barierele in calea pietei de capital si s-au creat premisele necesare pentru asigurarea recalificarii pietei de capital romanesti de la categoria de piata de frontiera la statutul de piata emergenta.
Tot la nivel legislativ, este pomenita adoptarea Legii nr.126/2018 privind pietele de instrumente financiare, promovata de MFP, care a avut un impact semnificativ asupra pietei de capital si economiei romanesti prin schimbarea arhitecturii pietei si a modului de desfasurare a tranzactiilor, fiind vizate cresterea competitiei, a transparentei, stabilitatea financiara si functionarea ordonata a pietelor.
In plus, recent, Ministerul Finantelor Publice impreuna cu Autoritatea de Supraveghere Financiara au demarat strategia nationala pentru piata de capital si a infrastructurii acesteia, proiect care se incadreaza in programul SRSP de finantare de catre Comisia Europeana, iar asistenta tehnica va fi acordata de catre Banca Mondiala.
Potrivit MFP, prin strategia nationala privind piata de capital se va stabili un cadru coerent de crestere si acces la finantare, prin imbunatatiri/modificari legislative care sa sprijine planul de infiintare a Contrapartii Centrale locale, precum si alte masuri de sprijinire a accesului IMM-urilor la finantare, participarea mai larga a investitorilor, cresterea increderii in segmentul pietei de capital etc. Proiecte similare au fost dezvoltate in Cehia, Ungaria si Polonia.