Cu toate ca anul acesta au fost pierderi din cauza secetei, productia in Romania a crescut din nou. Tara noastra este lider in Europa, pentru al treilea an consecutiv, la doua culturi care ocupa peste 3,5 milioane de hectare: porumbul si floarea soarelui.
Agricultura nu inseamna doar cresterea animalelor si munca pamantului, ci presupune stiinta, tehnologie si inginerie. Cei mai multi care se ocupa de acest domeniu au crescut intr-un mediu care sa le insufle pasiunea pentru agricultura, un sector in care traditiile si mostenirile sunt extrem de importante.
Pentru cei care nu au avut, insa, de-a face cu domeniul agricol, dar vor sa inceapa o afacere in acest sector, startul ar putea fi mai anevoios. Insa cu un plan de business stabilit din timp si foarte multa implicare, succesul ar putea sa apara foarte curand. Cunostintele despre cresterea animalelor sau profilul solului pot fi dobandite in timp, prin educatie si informare continue.
Iti prezentam, in randurile ce urmeaza, cateva recomandari pentru o afacere agricola de succes:
Exista mai multe metode prin care o persoana poate ajunge sa aiba o afacere in agricultura. Unii oameni mostenesc ferma de la parinti ori bunici, iar pentru ei agricultura este parte din viata lor si sunt constienti ca este o afacere, nu un hobby de weekend. Sunt, insă, si persoane care renunta la carierele lor si se reprofileaza pe businessurile agricole. Si mai exista o a treia categorie de oameni: cei care se relaxeaza lucrand pamantul sau crescand animale si care, la un moment dat, produc mai mult decat pot consuma si incep sa imparta produsele din ferma vecinilor.
Pentru ca o ferma sa fie considerata o afacere este important ca ea sa aduca profit. Si, ca in cazul oricarui business, pentru dezvoltarea unei ferme este nevoie de un plan de afaceri, de clienti platitori care fac diferenta dintre un hobby si un business, dar si de identificarea competitorilor.
Sunt mai multe intrebari care pot diferentia o afacere de o activitate relaxanta de weekend. De exemplu, daca in cazul unui hobby intrebarea pe care si-o pun cei mai multi oameni este „ce legume as vrea sa cultiv in gradina?“, în perspectiva dezvoltarii unui business dintr-o ferma conteaza mai mult „ce legume imi aduc mai mult profit?“.
Vrei sa cresti vaci, oi sau porci? Sa cultivi pepene rosu, conopida sau grau? In primul rand, pentru a avea succes, trebuie sa te intrebi cine iti va cumpara produsele. Publicul tinta il reprezinta vecinii si cunostintele sau va trebui sa mergi in piata? Asadar, inainte de a planta prima samanta, aloca-ti timp din belsug pentru a identifica unde vei vinde produsele din ferma ta, cine le va cumpara si care sunt cele mai potrivite metode pentru a atrage cat mai multi clienti. De asemenea, este important sa ai si un plan de rezerva, in caz ca cel initial nu functioneaza.
Asadar, cand incepi o afacere in acest domeniu, unul dintre principalele aspecte de care sa tii cont este cel legat de marketing. Fara un plan de marketing, este greu sa iti atingi obiectivele. Drept urmare, este esential sa analizezi cu atentie situatia cererii si a ofertei de pe piata.
Pentru a pune bazele unei afaceri agricole, ai nevoie de o suma semnificativa de bani. Va trebui sa cumperi, printre altele, multe echipamente, cum ar fi tractoarele, instalatiile de muls, incubatoarele, masinile pentru hranire sau sistemele de adapare. Toate acestea vor contribui, ulterior, la cresterea productivitatii. Asadar, este important sa ai o idee despre cerintele financiare ale unui astfel de business, inca de la inceput.
Prin urmare, un business in agricultura presupune mai mult decat pasiune. E nevoie de multa munca, stabilirea unor relatii profesionale de incredere cu clientii si angajatii, precum si atentie deplina la aspectele financiare.
Sursa foto: Budimir Jevtic/ Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Top 5 cadouri de Craciun sub 100 de lei care surprind si incanta
Cum imbunatatesc ambalajele industriale sustenabilitatea in lantul de aprovizionare
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Te-ar putea interesa si