Bursa chinezeasca se prabuseste, iar unda de soc ajunge si in Europa
actiunibursarazboi comercial sua chinataxe vamaleimportexportdonald trump
Donald Trump a amenintat ca va impune o taxa de 25% asupra produselor importate din China, comparativ cu taxa de 10% deja existenta. Acest anunt nu a ramas fara ecou, din contra. Bursa chinezeasca a inregistrat o scadere a actiunilor cu aproximativ 6 procente, iar unda de soc va lovi si Europa.
Potrivit presedintelui SUA, taxa de 10% impusa deja asupra unor bunuri de 200 de miliarde de dolari ar urma sacreasca vineri la 25%, fiind extinsa in scurt timp si pe alte produse netaxate in valoare de 325 miliarde de dolari.
Anuntul presedintelui SUA a fost urmata de scaderea actiunilor cu 6,1% a CSI 300, indicele de referinta al celor mai mari companii listate din Shanghai si Shenzen, incheind ziua cu minus 5,8%, cea mai mare depreciere din februarie 2016 incoace.
Indicele compozit Shanghai a scazut cu 5,6%, indicele MSCI pentru zona Asia Pacific a inregistrat minus 1%, iar indicele MSCI pentru piete emergente a scazut cu 1,6%.
Nu doar Bursa Chinei a inregistrat scaderi ca urmare a anuntului facut de Trump. La fel s-a intamplat si cu burse din zona Asia-Pacific. Hang Seng al bursei din Hong Kong a scazut cu 3%, iar ASX 200 al bursei din Sydney a scazut cu 0,8%. In Japonia, bursele au fost inchise in ultima zi din vacanta de o saptamana.
Prabusirea burselor are ecou si in Europa
Nici bursele europene nu raman imune la ceea ce se intampla in afara Batranului Continent. Sedinta de tranzactionare de luni a adus scaderi.
Astfel, indicele S&P 500 a scazut cu pana la 2,1% (cea mai mare dinamica din ultimele patru luni), in timp ce DAX al bursei din Germania a inregistrat minus 1,5%, iar CAC 40 al bursei din Franta a scazut cu 1,7%.
Indicele Euro Stoxx 50 a scazut cu 2%, cea mai mica valoare din 2 ianuarie incoace, dinamica determinata de sectorul auto, care a inregistrat minus 3,8%, in timp ce indicele Stoxx Europe 600 a inregistrat minus 1,3%. In Romania, indicele BET al pietei principale inregistra luni dupa-amiaza minus 0,59%.
SUA si China se afla intr-un Razboi Comercial fara precedent
Pe 6 iulie 2018, Presedintele american Donald Trump a impus taxe pe marfuri chinezesti in valoare de 34 miliarde de dolari ca parte a noii sale politici de tarifare.
China a raspuns cu tarife similare pentru produsele din Statele Unite ale Americii.
Administratia Trump a declarat ca tarifele erau necesare pentru a proteja securitatea nationala si proprietatea intelectuala a intreprinderilor din SUA si pentru a contribui la reducerea deficitului comercial al SUA cu China.
Trump a lansat in august 2017 o investigatie formala in privinta atacurilor cibernetice asupra proprietatii intelectuale americane si al aliatilor sai, furt care i-a adus prejudicii Americii de aproximativ 225 miliarde - 600 miliarde de dolari pe an.
Administratia Trump se bazeaza partial pe sectiunea 301 din Legea comertului din 1974 pentru a impiedica ceea ce pretind a fi practici comerciale neloiale si furt de proprietate intelectuala.
Legea acorda presedintelui autoritatea de a impune in mod unilateral amenzi sau alte sanctiuni unui partener comercial daca se considera ca aduce atingere in mod nedrept intereselor comerciale ale SUA .
In aprilie 2018, Trump a impus tarife pentru importurile de otel si aluminiu din China, Canada, Mexic si statele membre din Uniunea Europeana.