Buletinele romanilor vor avea CIP, din 2021, iar minorii isi vor scoate buletinul la 12 ani
buletin de identitatebuletin electroniccarte de identitate
Incepand de anul viitor, toate buletinele vor fi schimbate. Romanii vor avea carti de identitate asemanatoare cardurilor bancare, iar acestea vor contine cate un cip. De asemenea, tot de anul viitor, minorii vor fi obligati prin lege sa aiba buletin la varsta de 12 ani.
Romania va aplica, pana la cel tarziu 2 august 2021, un regulament european care impune schimbarea cartilor de identitate. In acest sens, Ministerul de Interne a lansat in dezbatere publica un proiect legislativ care prevede implementarea cartilor electronice de identitate.
Buletinele romanilor vor fi inlocuite de un dispozitiv asemanator cardului bancar, cu dimensiuni similare permisului de conducere, care contine un CIP cu o imagine faciala si doua amprente ale posesorului documentului, dar si date despre istoricul medical personal, asemenea unui card de sanatate. In plus, cartile de identitate vor avea inscriptionate atat drapelul Romaniei, cat si cel al Uniunii Europene.
Noile buletine vor putea fi citite prin sisteme optice, iar CIP-ul va ajuta autoritatile sa identifice mult mai usor infractorii.
O alta modificare va viza eliberarea buletinelor de identitatea. De anul viitor, acestea vor fi eliberate de la varsta de 12 ani, cu posibilitatea chiar de a fi eliberate mai devreme, daca reprezentantii legali sau parintii persoanei respective solicita acest lucru.
Totusi, tinand cont de faptul ca multe persoane nu doresc sa aiba un document cu cip, legislatia va permite acestor persoane sa solicite un buletin fara cip.
"De la data asigurarii infrastructurii tehnice necesare eliberarii cartii electronice de identitate, cetatenii romani pot opta pentru eliberarea: a) unei carti electronice de identitate; b) unei carti de identitate simple, cu exceptia minorilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 12 ani.” se arata in proiectul MAI.
Cartea de identitate simpla si cartea electronica de identitate se elibereaza: cu valabilitate de sase ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani; cu valabilitate de 10 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani; cu valabilitate nelimitata, dupa implinirea varstei de 70 de ani.
"Acest card electronic de identitate va permite autentificarea in sistemele administratiei publice din Romania, atat centrale cat si locale, astfel incat ceatateanul, indiferent de locul in care se afla, in sensul in care intentionam sa eliberam aceste carti electronice si pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, astfel incat, de la distanta, acestia sa poata sa interactioneze cu administratia din Romania si sa solicite prestarea de servicii.
Avand in vedere anumite discutii la nivelul societatii romanesti, in anul 2017 s-a relevat ca o parte a societatii nu doreste detinerea unui document de identitate cu cip. Noul act normativ prevede aceasta optiune, solicitarea unui card fara cip, va avea acelasi format. Problema este ca, raportat la dispozitiile regulamentului, acest document nu va permite calatoriile in strainatate, nici in spatiul UE si, nefiind prevazut cu acel cip in care ar trebui sa fie introduse certificatele electronice el nu va putea fi folosit pentru solicitarea de servicii la distanta”, a explicat Catalin Giulescu, seful Directiei pentru Evidenta Populatiei, intr-o interventie telefonica la Digi24.
Citeste si:
Alocatiile copiilor se dubleaza, insa nu pot fi platite momentan