Un proiect de lege adoptat recent in Senatul Romaniei stabileste o modalitate noua de evaluare a functionarilor publici, si anume evaluarea competentelor digitale. Evaluarea functionarilor publici se va face prin intermediul unui sistem informatic al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. In cazul in care proiectul de lege va primi un vot pozitiv si in Camera Deputatilor, functionarii publici vor fi evaluati pentru competentele digitale incepand cu anul 2024.
Potrivit Art. 485 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57 din 2019 (Codul Administrativ), evaluarea functionarilor publici cuprinde doar doua elemente: evaluarea gradului si a modului de atingere a obiectivelor individuale, respectiv evaluarea gradului de indeplinire a criteriilor de performanta.
Important de precizat insa, potrivit avocatnet.ro, aceasta reglementare vizeaza numai categoria functionarilor publici, nu toti bugetarii din Romania. Iar pentru a intelege cel mai bine la ce ne referim aruncam o privire catre Art. 371 din Codul Administrativ pe care il mentionam si in randurile anterioare, acolo functionarul public este definit ca fiind “persoana numita, in conditiile legii, intr-o functie publica”.
Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, Agentia Nationala a Functionarilor Publici va pune la dispozitia autoritatilor centrale si locale un sistem prin care aceasta evaluare a performantelor profesionale individuale sa se faca online. Astfel, autoritatile vor putea simplifica procesul de evaluare a functionarilor publici.
Vestea unei evaluari a competentelor digitale ar putea lua prin surprindere o buna parte a functionarilor publici din tara noastra. Lipsa competentelor digitale a reprezentat mereu o problema in randul romanilor cu varste ceva mai inaintate. Traim insa in ziua de astazi intr-o lume complet digitalizata, nevoia competentelor digitale fiind una reala pentru orice angajat din administratia publica locala si centrala si nu numai!
Trebuie precizat, de asemenea, foarte clar ca legea inca nu se aplica, aceasta urmand sa ajunga in perioada urmatoare in Camera Deputatilor. Daca va obtine un vot favorabil de la deputati, legea va merge in cele din urma mai departe la promulgare, iar mai apoi va ajunge in Monitorul Oficial. In cazul in care va fi promulgata, legea va intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2024.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si