Bugetarii vor avea salariile inghetate si in 2022: Reforma asa incepe
bugetariflorin citureformedigitalizarecompanii de stat
"Este adevarat, si de aceea am luat aceste masuri anul acesta, o masura nepopulara de a mentine anvelopa salariala la nivelul anului trecut, iar anvelopa salariala ramane si anul viitor, creste foarte putin, la acelasi nivel. Reforma asa incepe, prin stoparea cresterii anvelopei salariale si fortand reforma in interiorul sistemului", a declarat, joi, premierul Florin Citu, in cadrul dezbaterii online cu tema "Recuperarea post-pandemie si drumul spre o noua economie".
Citeste si: Legea salarizarii bugetare: Bugetarii vor fi platiti in functie de performanta
Florin Citu: "Statul a devenit o frana in dezvoltarea economica si trebuie, cumva, sa incepem sa-l curatam"
Florin Citu sustine ca "statul a devenit o frana in dezvoltarea economica si trebuie, cumva, sa incepem sa-l curatam". Pentru a realiza acest lucru, premierul anunta reforme importante:
Una dintre reforme vizeaza invatamantul. Premierul sustine ca Executivul pe care il conduce pregateste o reforma care vizeaza sistemul educational din tara noastra.
In continuare, Florin Citu sustine ca salarizarea la stat nu este singura problema care trebuie remediata. El este nemultumit si de modul in care statul lucreaza cu sectorul privat.
Prin urmare, Guvernul de coalitie pregateste o reforma in sistemul public, bazata pe transparentizare, eficientizare si digitalizare, a mai anuntat premierul Citu.
Nu in ultimul rand, urmeaza si o reforma in randul companiilor de stat: "Am cerut reforme la companiile de stat cu pierderi, nu vor mai primi subventii decat dupa ce vin cu un program de restructurare care arata foarte clar ca pot sa treaca pe profit, daca nu, nu. Sunt mai multe lucruri, dar de aici incepem, in ceea ce priveste salarizarea de aici incepem cu blocarea cresterii salariilor, cu o noua lege a salarizarii".
Citu a oferit si cateva exemple de companii "cu probleme": "Avem CFR Marfa, CFR Calatori, sunt probleme complicate".
"Mai sunt cateva companii, CEO este alta companie, dar acolo e mai complicat, cu aprobarea ajutorului de restructurare,
Comisia Europeana, avem o tranzitie catre o energie verde, dar sunt companii care trebuie restructurate", a mai spus premieru.
Potrivit premierului, situatia trebuie abordata cu mult curaj, companiile care pot fi puse pe profit, vor fi puse, iar despre cele care nu pot fi puse, premierul a lasat de inteles ca nu vor mai putea functiona, daca nu vor da randament
"Eu nu cred ca a schimba oameni, a pune un om nou pe un proiect pe care-l avem de ani de zile va rezolva problema. Nu, digitalizarea este sau transformarea digitala a statului este cel mai obiectiv mod de a face un stat suplu, eficient, cu care sa lucrezi ok", a mai spus primul ministru.