Budai: 30% dintre bugetari trebuie dati afara
ministrul munciimarius budaiconcedieribugetari
Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai, a vorbit despre posibilele concedieri din sistemul public care sunt tot mai vehiculate in ultima vreme, atat de oamenii de afaceri, cat si de Opozitie. Budai a spus ca este constient de faptul ca ar trebui concediati aproximativ 30% dintre bugetari, insa spune ca pentru acest lucru e nevoie de o schema pe categorii profesionale, care sa releve zonele in care se pot face disponibilizari.
Ministrul l Muncii si Justitiei Sociale spune ca, daca s-ar lua decizia de a concedia 400.000 de bugetari dintre cei peste 1.200.000 care activeaza acum in sistemul public, ar fi nevoie de o analiza profunda a domeniilor de activitate. Spre exemplu, spune ministrul, trebuie facuta distinctia dintre medici, profesori si functionari.
Desi nu spune cu subiect si predicat, Budai sugereaza faptul ca primele doua categorii profesionale nu ar trebui sa fie vizate de aceste disponibilizari, ci sa se faca aceste concedieri in randul functionarilor.
Aproximativ 30% dintre bugetari trebuie sa fie dati afara, a afirmat Budai, spunand ca impartaseste aceasta opinie, insa avertizeaza asupra modului in care se va intampla acest lucru.
"Pana sa vorbim de bani, vorbim despre oameni, iar atunci cand vorbesti despre oameni trebuie sa fii foarte exact, foarte motivat. Si cu argumente. Daca spui: 'Din 1.200.000 noi trebuie sa dam afara 400.000'. Ok. Am aplicat un procent si stiu ca 30% trebuie dati afara. Ok. Cati dintre ei sunt profesori, cati medici, cati functionari? Facem analiza. (...) Odata cu intrarea in UE - si ma refer la serviciile sociale din cadrul Ministerului Muncii - sunt mai multe servicii sociale. Nu noi, oamenii, trebuie sa facem acele servicii sociale? Nu avem nevoie de personal? Venim, asa, si aruncam o cifra: 'Cand venim noi la guvernare dam 400.000 de oameni afara si le taiem salariile prin impozitare'. Super!", a aratat el, la Palatul Parlamentului.
Oferind si un exemplu concret in privinta numarului de angajati care ar trebui sa plece si institutiile ce ar trebui diminuate, Budai spune ca Ministerul Muncii este subdimensionat, deci, cu alte cuvinte, nu ar trebui sa fie inclus pe lista disponibilizarilor.
"In cadrul ministerului meu suntem subdimensionati. Am scos deja posturile vacante la concurs si la urmatoarea rectificare voi solicita inca 200 de posturi. Si vom angaja. (...) Ne ducem in spitale si spunem: 'Mai avem nevoie de medici. Mai avem nevoie de profesori'. Eu va spun ca la Ministerul Muncii am nevoie de oameni si nu vorbesc doar de legea recalcularii pensiilor, legea noua. Vorbesc de a functiona normal. Ei se raporteaza la o cifra, ca atunci intr-un an X erau atatia bugetari, acum sunt atatia bugetari... Dar ne uitam, conform reglementarilor UE, cate servicii sociale, de exemplu, am fost nevoiti sa infiintam? Pe alea cine le face? Robotii?", s-a intrebat el.
Reactia ministrului Muncii vine ca urmare a declaratiilor facute de Dragos Atanasiu, presedintele Camerei de Comert Romano-Germane. Acesta le-a transmis investitorilor germani, intr-o intalnire pe care au avut-o marti, ca
vin vremuri grele pentru mediul de afaceri din Romania.
Dragos Atanasiu preconizeaza ca 400.000 de bugetari vor fi concediati, iar cota unica de impozitare va disparea, ceea ce ar avea un impact negativ asupra business-ului romanesc.
Citeste si:
BCR isi propune sa ofere cursuri de educatie financiara pentru 50.000 de romani