Bucuresti se vede bine de la Davos
jlldavosbucurestitipologie de orasehibrizii
In "Jll Typology of World Cities 2018" prezentat la Davos, Bucuresti figureaza printre orasele "Hibrid", alaturi de Budapesta, Praga si Varsovia
Unul din materialele interesante care s-au vazut anul acesta la Davos a fost “Jll World Cities: Mapping Pathways to Success- Jll Typology of World Cities 2018”
Materialul este cu atat mai interesant pentru noi, romanii, cu cat Bucuresti figureaza printre orasele de interes.
Este vorba despre o tipologie de orase aflate pe fluxuri esentiale de energie, informatii si transfer de materiale. Sunt orase care dau tonul lumii actuale in ceea ce priveste dezvoltarea.
Acum niste ani Jacques Attali scria despre orasele-inima : orase care au influentat lumea, esential : Genova, Venetia, Bruges, Londra, intr-un moment sau altul al istoriei, au jucat acest rol.
Pe cand Genova era oras-inima, de exemplu, Constanta era si ea inclusa pe flux : corabiile cu trei catarge ale genovezilor si farul genovez erau in Constanta.
Investitile globale ale lumii se duc masiv spre orasele specificate in tipologia JLL, orase care dau tonul vietii , astazi.
Iata orasele care absorb aceste investitii, in ordinea descrescatoare a importantei lor.
Big Seven (Cei sapte mari)
Sunt orasele cele mai puternice, cele mai conectate la lumea globala. Atrag un sfert din investitiile de capital in afacerile imobiliare comerciale.
Orasele sunt : Londra, New York, Paris, Hong Kong, Tokyo, Singapore, Seul.
Innovators (Inovatorii)
Sunt orasele cu cel mai mare potential de dezvoltare stiintifica si tehnologica, cu cel mai bun climat de afaceri, cu cele mai multe resurse pentru inovatie si antreprenoriat.
Orasele sunt : Denver, Austin, Dublin, Tel Aviv, Milano, Silicon Valley, Boston, Seatle, San Diego, Berlin, Stokholm, Munchen.
Lifestyle (Stil de viata)
Sunt orase de marime medie, implantate in economii mature, din Europa, America de Nord, Australia si Asia.
Orasele sunt : Hamburg, Vancouver, Copenhaga, Helsinki, Melbourne, Zurich, Brisbane, Aukland, Oslo.
Contenders (Competitorii)
Sunt orasele cele mai apropiate ca dezvoltare de grupul Big Seven.Au avut cea mai mare crestere de investitii in imobiliare si cele mai mari cresteri de chirii pentru birouri.
Orasele sunt : San Francisco, Amsterdam, Toronto, Sydney, Madrid, Los Angeles, Chicago, Washington DC, Beijing, Shanghai.
Influencers (Cei care influenteaza)
Aceste orase gazduiesc institutii transnationale importante si au functii comerciale de mare interes. Au piete imobiliare foarte stabile.
Orasele sunt : Miami, Frankfurt, Brussels, Kyoto, Geneva.
Growth Engines (Motoarele de dezvoltare)
Sunt orase amplasate in tari cu economie stabila. Au acces la piete interne mari. Sunt dominate de investitorii autohtoni.
Orasele sunt : Dallas, Houston, Atlanta, Buenos Aires, Osaka , Nagoya.
Hybrids (Hibrizii)
Sunt orase de talie medie, competitive pe piete specializate. Au niveluri ridicate de investitii straine.
Orasele sunt : Daho, Bucuresti, Cape Town, Budapesta, Varsovia, Praga, Santiago, Kuala Lumpur, Dubai, Abu Dhabi.
Enterprisers (Intreprinzatorii)
Sunt orase unde se obtin productivitati inalte, si permit dezvoltarea inovatiilor. Sunt piete imobiliare dintre cele mai dinamice.
Orasele sunt: Ho Chi Minh City, Bangalore, Guengzhou, Shenzhen, Taipei.
Powerhouses (Puternicii)
Au sprijin guvernamental foarte puternic. Sunt dintre cele mai dinamice orase ale lumii.
Orasele sunt : Chengdu, Xi’an, Suzhou, Nanjing, Wuhan, Changqing.
Megahubs (Megacentrele)
Sunt orase foarte mari, in economii emergente. Atrag corporatii importante dar nu le pot sprijini cu o activitate imobiliara pe masura.
Orasele sunt : Istambul, Moscova, Sao Paolo, Mumbai, Delhi, Johannesburg, Jakarta, Manila, Bangkok, Mexico City.
Personal, sunt incantat de faptul ca Bucuresti figureaza printre orasele de mare potential ale lumii actuale. Problema ar mai fi ca actualii guvernanti sa nu-l scoate de pe fluxul mondial si sa-l includa intr-o relatie exclusiva cu rasaritul lumii.
Bucuresti se vede bine de la Davos. Nu stiu insa cat de bine ii vede Davos pe specialistii romani. In afara de Romania si de Congo cam toate tarile au avut cel putin cate un inviatat de marca. Bulgaria a primit invitatie pentru trei persoane, de exemplu. Ucraina a primit invitatie pentru cinci persoane. Albania a fost invitata cu o persoana. Problema este ca de ani de zile romanii nu sunt invitati la Davos.