Bruxelles-ul a decis: Tarile care incalca statul de drept NU vor mai primi fonduri europene
summitbruxellesfonduri europenestat de drept
Pentru prima data in istoria Uniunii Europene, tarile care au abateri de la respectarea normelor statului de drept, de la principiile democratice si de la obiectivele climatice, vor fi marginalizate de comunitatea europeana la acordarea fondurilor europene.
Acordarea fondurilor europene va fi conditionata de respectarea principiilor democratice si a statului de drept, precum si de obiective climatice, a anuntat presedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de AFP. ''Este prima data in istoria Europei cand bugetul este legat de obiective climatice si de respectarea statului de drept pentru acordarea finantarilor'', a spus oficialul.
Si presedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a vorbit despre noul mecanism de acordare a fondurilor europene, care va proteja interesele financiare ale Uniunii si va facilita un control mai strict asupra bugetului UE.
''Comisia Europeana a propus un instrument pentru a lua masuri cu majoritate calificata in cazul incalcarii statului de drept. A fost luat un angajament foarte clar pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii si a controla mai strict fondurile europene'', a explicat aceasta.
Majoritatea tarilor, in special cele din Europa de Nord si Olanda, insista ca parteneri precum Polonia si Ungaria respecta principiile europene privind drepturile de a beneficia de fonduri.
"Acceptarea unei Europe cu valori descendente, drepturi descendente si respectarea statului de drept descendent va insemna" nu "din partea noastra", a declarat premierul luxemburghez Xavier Bettel.
La fel ca Ungaria, Polonia se afla in vizorul institutiilor europene pentru incalcarea valorilor UE, precum libertatea presei si independenta sistemului judiciar.
Oficialii din Polonia si Ungaria amenintasera inainte de Summit ca se opun prin veto oricarei corelari intre finantare si stat de drept, dar se pare ca ultimele ore de negocieri au adus liderii europeni la un consens.
Ungaria si Polonia sunt vizate de masurile prevazute de articolul 7 al Tratatului privind Uniunea Europeana, care ofera UE posibilitatea de a sanctiona un stat membru care nu respecta valorile fundamentale europene.