Breaking News: Marcel Ciolacu este noul sef al Camerei Deputatilor
tariceanudragneacamera deputatilorpsdaldeudmrusr pluspnlpmp
Astazi a avut loc prima confruntare directa intre Puterea si Opozitia din Romania, dupa ce alegerile europarlamentare au scos la lumina un rezultat dezastruos pentru PSD si ALDE, iar aproape 60% dintre voturi au fost impartite de alegatori intre PNL, USR PLUS si PMP. Grupurile parlamentare au votat pentru ocuparea functiei de presedinte al Camerei Deputatilor, dupa ce Liviu Dragnea a lasat functia vacanta, fiind condamnat la inchisoare.
Update: Ciolacu, propunerea PSD la sefia Camerelor a obtinut cele mai multe voturi. Ciolacu a obtinut 172 de voturi, in timp ce Raluca Turcan a obtinut 100, iar Kelemen Hunor a primit 20 de voturi.
Update: Incepe votul secret, cu buletine de vot. Secretarul Camerei, Lia Olguta Vasilescu (PSD), conduce procedura, facand apelul nominal prin care deputatii sunt invitati sa voteze. Va reamintim ca votul este secret.
Update: Si candidatul PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit de la tribuna: "Am crezut ca azi e o prezentare a candidatilor, ma pregatisem in acest sens. Lucrurile stau altfel. Democratia are multe sensuri, in 2017 presedintele Frantei a castigat alegerile cu 66%, e presedinte si acum. Duminica a obtinut un scor de 23 %, nu i-a cerut nimeni demisia fiindca nu mai are majoritate. Democratia inseamna mandat de 4 ani", a spus el, in aplauzele colegilor.
Update: Kelemen Hunor a vorbit la tribuna, sustinandu-si candidatura la sefia Camerei Deputatilor: "Lucrurile sunt simple. Avem de rezolvat o situatie si trebuie sa readucem echilibrul in Parlamentul Romaniei. Cred ca acest echilibru poate fi adus si de UDMR, fiindca oricare dintre noi are posibilitatea de a conduce pentru o perioada mai scurta sau mai lunga Camera Deputatilor. Seful Camerei nu trebuie sa fie sef peste deputati, ci sa fie o persoana care sa stie sa vorbeasca cu toti. De aceea cred ca persoana mea este cea mai potrivita (...) Nu avem nevoie de dezbinare ..."
Update: Liderul grupului USR, Cristina Pruna, cere de la tribuna ca votul sa fie cu adevarat secret, adica PSD si ALDE sa nu isi mai supravegheze colegii cand depun buletinele in urna.
Update: Raluca Turcan, propunerea PNL, le-a vorbit celor prezenti, spunand ca romanii au condamnat "inselatoria uriasa de incredere pe care un grup din PSD si ALDE ni l-a furnizat in ultimii doi ani si jumatate". Turcan se refera la rezultatele rusinoase obtinute de PSD la alegeri, cand romanii au ales ca acorde peste 60% dintre voturi Opozitiei formate din PNL, USR PLUS si PMP.
Update: ALDE anunta ca sustine propunerea PSD pentru sefia Camerei, adica pe Marcel Ciolacu.
Update: PRO Romania, partidul lui Victor Ponta, a declarat ca nu va participa la vot. Nu va sustine, deci, nici Puterea PSD-ALDE, nici Opozitia.
Update: A inceput sesiunea de votare pentru sefia Camerei
Acum Opozitia este legitimitata, cel putin la nivel moral, sa incerce sa preia fraiele si sa lupte pentru fiecare mica batalie care apare pe scena politica. Prima dintre ele este ocuparea scaunului de presedinte al Camerei Deputatilor, lasat liber de Dragnea dupa ce
a fost condamnat la inchisoare, pentru 3 ani si 6 luni, in dosarul DGASPC Teleorman.
Opozitia a decis marti sa propuna un candidat unic pentru sefia Camerei, in persoana Ralucai Turcan. Au convenit asupra acestei decizii atat PNL si USR PLUS, cat si cei din PMP, partidul condus de fostul presedinte, Traian Basescu.
De asemenea, PSD il propune pe Marcel Ciolacu, in timp ce UDMR pare a se desprinde de sustinerea pentru PSD, propunandu-l pe Kelemen Hunor.
Sedinta de plen este condusa de vicepresedintele Camerei Deputatilor Carmen Mihalcescu (PSD), care a preluat interimatul dupa incarcerarea lui Dragnea.
Se vehiculeaza mai multe scenarii posibile despre cum ar putea decurge votul. De exemplu, se pare ca UDMR si-ar dori sa mai negocieze cu PSD, dar si cu Opozitia, relateaza Digi24, in timp ce Opozitia si-ar dori o amanare a votului, pentru a se putea organiza mai bine.
Inainte de inceperea sedintei, Attila Korodi, liderul deputatilor UDMR, a cerut amanarea votului cu o saptamana si vot pe aceasta propunere.
La aceasta ora, partidele se consulta, iar sedinta va incepe imediat dupa aceea.
Pentru a fi validat ca ocupant al pozitiei de presedinte al Camerei Deputatilor, candidatul trebuie sa intruneasca votul majoritatii deputatilor prezenti, cu conditia respectarii cvorumului legal.
De asemenea, daca niciun candidat nu a intrunit votul majoritatii deputatilor prezenti, se organizeaza un nou tur de scrutin, la care participa cei doi candidati care au obtinut numarul cel mai mare de voturi.
Citeste si:
Tudorel Toader: Am refuzat sa imi insusesc amnistia si gratierea