BREAKING NEWS: Magistratii care si-au suspendat activitatea, amenintati cu inchisoarea
protest magistratiactivitate suspendata parcheteoug 7legile justitieiprocurorijudecatori
Eugen Nicolicea, deputat PSD si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, sustine ca magistratii care si-au suspendat temporar activitatea incalca legea si ca sunt pasibili de inchisoare.
"Legea romana nu lasa loc de interpretari in ceea ce priveste prevederile potrivit carora suspendarea activitatii unitatilor de parchet reprezinta infractiune si se pedepseste ca atare”, spune social-democratul Eugen Nicolicea.
Deputatul PSD invoca mai multe prevederi din Legea nr. 62/2011 a dialogului social.
Prima este cea de la art. 181: "prin greva se intelege orice forma de incetare colectiva si voluntara a lucrului intr-o unitate”.
"Avand in vedere ca suspendarea temporara a activitatii inseamna incetarea acesteia pe o perioada de timp limitata, suspendarea colectiva si voluntara, chiar temporara, se incadreaza in definitia grevei”, sustine Nicolicea.
El mai invoca si art. 202 si art. 218 din aceeasi lege. Despre primul, spune ca „specifica foarte clar ca procurorii si judecatorii nu pot declara greva”. Despre al doilea, deputatul PSD sustine ca declararea grevei constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 luna la 1 an sau amenda.
"Nu stiu ce este mai grav, necunoasterea legii de catre cei care ar trebui sa o cunoasca si sa o aplice sau incalcarea cu buna stiinta a acesteia de catre cei care ar trebui sa vegheze la respectarea legii”, declara deputatul PSD, printr-un comunicat de presa.
Avertismentul pentru magistrati este sustinut si de catre un fost membru CSM, Toni Neacsu
O avertizare similara a fost adresata magistratilor si de Toni Neacsu, fost membru CSM si avocat al Bombonicai Prodan, fosta sotie a lui Liviu Dragnea, in dosarul angajarilor fictive.
"Legea nr. 62/2011 privind dialogul social este cea care reglementeaza in detaliu incetarile de activitate inclusiv in institutiile publice. Astfel, potrivit art. 202, „Nu pot declara greva: procurorii, judecatorii, (...) precum si alte categorii de personal carora li se interzice exercitarea acestui drept prin lege”.
Indiferent cum ii spun initiatorii si instigatorii protestului acesta este, din punctul de vedere al legii, o greva. Astfel, potrivit art. 181, "prin greva se intelege orice forma de incetare colectiva si voluntara a lucrului intr-o unitate”.
Exact ce face DIICOT, declarativ: isi suspenda activitatea in mod voluntar si colectiv, prin decizia Adunarii generale a procurorilor. Solutia pentru incetarea grevei ilegale este in mana ministrului justitiei.
Potrivit art. 198, "Daca angajatorul apreciaza ca greva a fost declarata sau se deruleaza cu nerespectarea legii, acesta se va putea adresa tribunalului in a carui circumscriptie se afla unitatea in care s-a declarat greva cu o cerere prin care se solicita instantei incetarea grevei”.
Potrivit art. 201 alin. 2, "In cazul in care dispune incetarea grevei ca fiind ilegala, instanta, la cererea celor interesati, poate obliga organizatorii grevei si angajatii participanti la greva ilegala la plata despagubirilor», arata Neacsu, intr-o postare pe contul sau de Facebook.