Breaking news: Dosarul 10 august a fost CLASAT!
dosarul 10 august 2018protest diasporadiicot
Procurorii DIICOT au transmis miercuri un comunicat de presa in care anunta clasarea partiala a Dosarului 10 august 2018. Astfel, s-a dispus clasarea pentru acea parte a dosarului care ancheta o presupusa tentativa de lovitura de stat, aspect sesizat de PSD, dar si acea parte din dosar care viza anchetarea mai multor sefi din MAI. In schimb, DIICOT a declinat la Parchetul Militar o parte a dosarului care se referea la interventia in forta a Jandarmeriei.
''In urma acestei decizii, au scapat de acuzatii colonelul Gheorghe Sebastian Cucos, fost prim adjunct al Jandarmeriei Romane; maiorul Laurentiu Cazan, fost director general al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti; colonelul Catalin Sindile, fost sef al Jandarmeriei Romane; comisarul sef de politie Mihai Dan Chirica, fost secretar de stat pentru relatia cu prefectii din MAI'', relateaza
Agerpres.
Dosarul 10 august, clasat - Comunicatul DIICOT:
Prin ordonanta din data de 26.06.2020, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus urmatoarele:
1. Clasarea cauzei sub aspectul savarsirii, in forma tentativei, a infractiunii de actiuni impotriva ordinii constitutionale;
2. Declinarea competentei de efectuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de purtare abuziva, abuz in serviciu si neglijenta in serviciu constand in aceea ca ”in data de 10.08.2018, incepand cu ora 1800, cu ocazia mitingului organizat in zona Piata Victoriei din mun. Bucuresti, au avut loc incidente violente in care au fost implicate fortele de ordine din cadrul Jandarmeriei Romane, in urma carora a rezultat ranirea mai multor persoane”, in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Parchetelor Militare.
3. Clasarea cauzei sub aspectul savarsirii de catre suspectii maior CAZAN LAURENTIU VALENTIN, comisar sef de politie CHIRICA MIHAI DAN, colonel CUCOS GHEORGHE SEBASTIAN si colonel SINDILE IONUT-CATALIN a infractiunilor de abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva, participatie improprie la fals intelectual participatie improprie la uz de fals, complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva;
4. In vederea aprecierii incidentei in cauza ce a format obiectul dosarului nr. 7475/P/2018 al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a dispozitiilor art.335 Cod procedura penala, respectiv cu privire la extinderea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de participatie improprie la lovire sau alte violente prev. de art.52 alin.3 Cod penal cu referire la art.193 Cod penal, un exemplar al ordonantei a fost comunicat prim-procurorului acestei unitati de parchet.
In ceea ce priveste plangerea depusa de Jandarmeria Romana, privind presupusa tentativa de lovitura de stat a manifestantilor de la protestul Diasporei, procurorii explica faptul ca ”actiunile violente circumscrise evenimentelor publice care au avut loc in data de 10 august 2018 pe parcursul desfasurarii autointitulatului ”Miting al Diasporei”, intr-un demers de contestare a calitatilor profesionale/morale ale unor membrii ai executivului si Parlamentului, chiar daca scopul declarat a fost acela de determinare a renuntarii acestora la functiile publice detinute, nu au avut si nu au putut avea valoarea de afectare a securitatii nationale circumscrisa unei actiuni menite fie a genera schimbari la nivelul ordinii constitutionale, fie a ingreuna sau impiedica exercitarea puterii de stat”. In ordonanta de clasare a anchetei se mai arata ca ”datele referitoare la actiunile de protest din data de 10.08.2018, nu au indicat o situatie generatoare a unei crize de ordine publica care prin complexitate, amploare si intensitate sa ameninte sau sa puna in pericol ordinea si valorile constitutionale, sau indeplinirea obligatiilor internationale ale statului”.
Referitor la interventia in forta a jandarmilor, procurorii DIICOT spun ca era justificata pentru a nu fi puse in pericol viata si integritatea corporala a membrilor fortelor de ordine si a participantilor la manifestatie.
”In urma numeroaselor incidente violente dintre protestatari si fortele de ordine, momentul interventiei a fost decis de catre comandantul actiunii si determinat de necesitatea eliminarii riscurilor privind viata si integritatea corporala a membrilor fortelor de ordine si a participantilor la manifestare (violentele indreptate impotriva fortelor de ordine incepusera sa capete forme extreme culminand cu sustragerea unei arme de foc si a munitiei aferente pe fondul blocarii, izolarii si agresarii brutale in mijlocul multimii a unui numar de doi jandarmi; inmultirea situatiilor in care, in demersul de agresare a fortelor de ordine, obiectele contondente aruncate de unii protestatari loveau in cadere alti protestatari, etc.). (…) Pe intreaga durata a actiunii, fortele de jandarmerie, privite in ansamblul lor, au actionat gradual pentru restabilirea ordinii publice in zonele unde aceasta a fost grav tulburata, fiind extrase, cand a fost posibil, persoanele turbulente din multime. Zonele unde s-a tulburat ordinea publica au fost izolate, fiind luate masuri legale impotriva celor care au comis acte de violenta, precum si pentru protectia participantilor care se manifestau in mod pasnic si civilizat. ”