Bolile de inima sunt principala cauza de deces in Uniunea Europeana. Ce recomanda medicii
stresalimentatie sanatoasaboli de inimaboli cardiovasculareinfarctdecesrata mortalitatiidiabet zaharathipertensiune arterialacolesterol
Bolile de inima sunt principala cauza de deces in randul cetatenilor din Uniunea Europeana. Chiar daca media mortalitatii in infarct a scazut in ultimii ani la nivel national de la 13% la 8%, ea este in crestere, iar anual, mii de persoane chiar sub varsta de 40 de ani, cad victime afectiunilor cardiace care duc la deces, atrage atentia Dragos Vinereanu, seful sectiei de Cardiologie 2 din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.
Dragos Vinereanu atrage atentia asupra faptului ca bolile de inima nu sunt o raritate nici in randul oamenilor cu varste tinere.
"Avem in fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut. Asadar, aceasta boala extrem de severa, care omoara oameni, apare din ce in ce mai des la oamenii tineri. In plus, toti factorii de risc care afecteaza inima si anume: hipertensiunea arteriala, diabetul, cresterea colesterolului, apar din ce in ce mai des la oamenii tineri", spune prof. Dr. Dragos Vinereanu.
Bolile de inima sunt principala cauza de deces in randul cetatenilor Uniunii Europene. La nivel national, mortalitatea din aceasta cauza s-a diminuat considerabil, de la 13% la 8%, insa chiar si asa este in crestere, mai ales in randul persoanelor tinere.
"Mortalitatea in infarct, in Centru de Cardiologie Interventionala de la SUUB este de 3,5%, media pe tara fiind de 8%. In urma cu 9 ani, cand pacientii nu erau tratati cu ajutorul chirurgiei interventionale prin "Programul national de tratament invaziv al infarctului miocardic acut", mortalitatea era 13%. Dintre pacientii care se prezinta la Cardiologie, numarul tinerilor este in crestere”, se arata in informarea SUUB.
Bolile de inima pot avea complicatii ce pot conduce la deces, mai ales in cazul unor persoane care prezinta factori de risc, ce potenteaza evolutia negativa a afectiunilor cardiace. Vicii precum fumatul, dar si alimentatia nesanatoasa, sendetarismul si stresul reprezinta fondul propice de dezvoltare a bolilor de inima ale caror consecinte pot fi ireversibile si dramatice.
Iata ce recomanda specialistii pentru a evita pe cat posibil factorii de risc favorizanti pentru bolile de inima:
1. Renuntati la fumat. Acesta este este principalul factor de risc in infarctul miocardic;
2. Evitati stresul pe cat posibil. Stresul cronic, cotidian, determina cresterea dramatica a infarctului miocardic si a accidentelor vasculare cerebrale la populatia sub 45-50 de ani;
3. Renuntati la viata sedentara. Orice tip de efort este bun, recomandat fiind minimum 30 de minute de efort/pe zi;
4. Urmati o dieta sanatoasa. Dieta nesanatoasa inseamna un consum exagerat de sare, de grasimi si de zaharuri. E indicat sa aveti o dieta bogata in fructe si legume, cu cereale integrale si fibre alimentare, cu carnuri slabe si peste.
5. O data pe an, daca nu aveti boli in antecedente, este recomandat sa veniti la medic pentru EKG, masurarea tensiunii arteriale, a glicemiei si colesterolului. Orice boala depistata din vreme se trateaza mai usor.