Bloomberg: Decizia Romaniei de a bloca exporturile de cereale creste temerile privind aprovizionarea cu alimente la nivel global
cerealeexportludovic orbanbloomberggrauscumpiripreturi
"Romania a devenit prima tara care a intrerupt exporturile de cereale in timpul pandemiei coronavirusului, o miscare dramatica care ar putea spori ingrijorarea aprovizionarii globale cu alimente", scrie Bloomberg.
Joi seara, autoritatile au adoptat
Ordonanta militara nr.8, care prevede, printre altele, interzicerea si se suspendarea exportului urmatoarelor produse: grau, orz, ovaz, porumb, orez, faina de grau, soia, floarea soarelui, ulei, zahar, produse de brutarie, biscuiti, turte (pe perioada starii de urgenta). Totusi, Romania va permite vanzarea cerealelor in Uniunea Europeana, dar va solicita documente care nu sunt destinate exportului, a spus guvernul.
Referitor la exporturile de grau, premierul Ludovic Orban a spus, in sedinta de guvern de joi ca "Nu ne putem permite sa acceptam ca din lacomie unii proprietari de cantitati de cereale sa trimita la export si sa ne lase fara grau. Aici va trebui sa luam masuri foarte clare, datele pe martie ne arata ca e un adevarat dezmat pe exporturi”.
"Sa-mi formulati o solicitare sa luam masuri. Eu sunt hotarat inclusiv sa interzicem exporturile si inclusiv sa facem rechizitii. Noi trebuie sa asiguram necesarul de grau pentru consumul intern pana la viitoarea recolta”, i-a spus Orban ministrului Agriculturii.
Jurnalistii de la
Bloomberg caracterizeaza aceasta decizie a Guvernului de la Bucuresti ca fiind una "dramatica", ce "ar putea spori ingrijorarea aprovizionarii globale cu alimente".
Decizia Romaniei - "mai mult simbolica". O mare parte din recolta a fost deja vanduta
Insa Bloomberg scrie ca decizia Romaniei e mai mult simbolica, fiindca "Romania, cel de-al doilea mare expeditor de grau din Uniunea Europeana, a recoltat si a vandut o mare parte din recolta sa in aceasta perioada a sezonului. Mai putin de 1% din exporturile UE ar fi afectate, potrivit estimarilor din consultanta agricola UkrAgroConsult", arata Bloomberg. In sezonul care a inceput in iulie 2019, Romania a livrat deja peste 90% din graul prevazut sa fie exportat in afara UE, conform datelor UkrAgroConsult.
Chiar si asa, decizia Romaniei starneste controverse si poate sta la baza scumpirii painii si a cresterii temerilor referitoare la aprovizionare, spun cei de la Bloomberg.