Pe fondul entuziasmului generat de Black Friday 2024, consumatorii sunt tentati sa profite de ofertele pe care magazinele le afiseaza in aceasta perioada. Cu toate acestea, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Sebastian Hotca, atrage atentia ca nu toate reducerile sunt autentice si ii sfatuieste pe cumparatori sa se informeze bine inainte de a lua decizia de a achizitiona ceva.
Pentru a evita capcanele de tip „reducere fictiva”, consumatorii sunt sfatuiti sa intocmeasca o lista cu produsele de interes si sa noteze preturile actuale ale acestora inainte de ziua reducerilor. Astfel, se vor putea asigura ca reducerile afisate sunt reale. De asemenea, verificarea recenziilor produselor si citirea informatiilor despre comercianti este esentiala, intrucat acestea pot dezvalui detalii importante despre calitatea produselor si seriozitatea magazinului.
Un alt aspect important este verificarea stocului. Multi comercianti listeaza produsele la preturi mici, dar reduc drastic stocul pentru a crea senzatia unei oferte speciale, iar cand clientul finalizeaza comanda, produsul se afla deja „indisponibil”. Acesta este un semn de intrebare asupra seriozitatii comerciantului.
Consumatorii sunt sfatuiti sa verifice daca pretul afisat include TVA si alte costuri, precum cel de livrare. Astfel, cumparatorii pot evita situatiile in care un produs pare foarte ieftin, insa, la finalizarea comenzii, costurile aditionale cresc valoarea finala. In plus, pentru achizitiile online, este esential sa se verifice daca pretul fiecarui produs din cosul de cumparaturi corespunde reducerilor initiale.
In cazul in care apar nelamuriri privind un produs, este recomandat sa contactezi comerciantul prin telefon si sa ceri detalii suplimentare. Modul in care vanzatorul raspunde poate oferi indicii importante despre seriozitatea acestuia.
De asemenea, verificarea recenziilor ofera o perspectiva realista asupra produsului. Conform celor de la ANPC, comerciantii sunt obligati sa faca disponibile toate recenziile produselor, garantand ca acestea sunt autentice, de la clienti reali care au achizitionat sau folosit produsul. Daca stii ca vrei sa cumperi un anumit produs de Black Friday, asigura-te inca de acum ca recenziile lui sunt pozitive.
In general, o reducere extrem de mare, cum ar fi 70-80% din pretul initial, poate fi un semnal de alarma. Verificand pretul anterior al produsului, se poate observa daca acesta a fost crescut inainte de a afisa reducerea. Aceste date pot fi obtinute de pe platforme de monitorizare a preturilor.
Citeste si: Ai grija ce anvelope de iarna cumperi! Uite cum sa recunosti falsurile care te pot costa scump
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212