Bitcoin, detronat de ALTERNATIVA care vine din India? Va fi un an lung pentru investitori
moneda digitala indiacriptomonede
India, una dintre cele mai puternice economii ale lumii, isi va lansa propria moneda digitala, conform unui anunt oficial facut de autoritatile locale. Vorbim despre rupia digitala, ce va fi pusa pe piata de Banca Centrala a Indiei, in anul financiar 2022-2023, care incepe de la 1 aprilie.
Autoritatile de aici considera ca monedele digitale sunt urmatorul nivel la care trebuie sa se adapteze si institutiile financiare clasice si ca ele vor ajuta economia digitala.
"Introducerea unei monede digitale a bancii centrale va da un impuls, un mare impuls economiei digitale", a declarat ministrul de Finante al Indiei, Nirmala Sitharaman.
Acesta a mai oferit si cateva detalii despre cum va functiona sistemul rupiei digitale, mentionand ca se va baza pe "blockchain si alte tehnologii", insa a fost destul de retinut in a oferi si alte detalii curiosilor, de exemplu, cu privire la cum va arata criptomoneda Indiei.
Multe dintre Bancile Centrale ale lumii iau in calcul sa-si lanseze propriile monede digitale, mult mai sigure decat traditionalele criptomonede
Totusi, India nu este la fel de deschisa catre piata crypto traditionala. Aici au fost adoptate masuri de restrictive cu privire la monedele de tip Bitcoin, iar autoritatile au in lucru si alte reglementari de acest tip.
Explicatia pentru faptul ca lanseaza propria moneda digitala, dar nu ofera libertate de miscare pe piata crypto traditionala este data de risc. O moneda nationala, chiar si digitala, deci reglementata de autoritatile cu abilitati in domeniu, este verificabila si mai stabila decat mediul crypto traditional, unde domina volatilitatea.
Banca Centrala a Indiei nu este singura din lume care ia in calcul o astfel de initiativa, dar are unul dintre cele mai avansate planuri de lansare. In prezent, majoritatea Bancilor Centrale analizeaza aceasta posibilitate, constiente fiind de faptul ca nu pot neglija aceasta tendinta si ca economia digitala reprezinta viitorul.
Intre timp, piata criptomonedelor prinde tot mai mult avant in preferintele de investitii, dar si de economii, inclusiv ale romanilor. Studii recent efectuate printre conationalii nostri ii arata pe acestia foarte deschisi la ideea de a investi in active digitale, dar si de a-si plasa economiile in astfel de monede. Totusi, oficialii institutiilor financiare din Romania, inclusiv guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, lanseaza avertismente dure. Acestia spun ca riscurile sunt uriase, ca nu exista garantii, iar criptomonedele sunt extrem de volatile. Exista si voci care afirma ca
monedele precum Bitcoin ar putea declasana o noua criza, la fel ca in 2008.