Bitcoin a sarit de 50.000 de Dolari, pentru prima data in istorie. Cea mai mare bula speculativa din istorie, sau investitie sigura?
bitcoincriptomonedemonede digitale
Pentru prima data in istorie, criptomoneda Bitcoin trece de pragul de 50.000 de dolari. Bitcoin este intr-o apreciere continua in ultima perioada, dupa ce mari companii, alaturi de influenti oameni de afaceri, precum Elon Musk, au investit sume importante in aceasta moneda digitala.
''Bitcoin a crescut marti la un maxim istoric de peste 50.000 de dolari'', relateaza jurnalistii CNBC.
Avantul Bitcoin este sustinut de decizia unor mari companii si oameni de afaceri populari, de a sustine moneda digitala. Firmele mari precum Mastercard si BNY Mellon au aratat sprijin pentru criptomonede, in timp ce Elon Musk, fondatorul Tesla, a investit in Bitcoin 1,5 miliarde de dolari, in urma cu doua zile.
Astfel, Bitcoin a ajuns sa valoreze marti nu mai putin de 50 487 de dolari.
De ce ar fi diferit raliul din 2021, fata de ''bula'' din 2017, care s-a spart la doar un an distanta?
Cresterea exploziva a Bitocin, de peste 50.000 de dolari, desi este o performanta istorica, ii determina pe unii oameni sa fie sceptici cu privire la capacitatea criptomonedei de a se mentine la inaltime.
Relevanta pentru aceste temeri este experienta din 2017. Bitcoin a crescut la aproape 20.000 de dolari la sfarsitul anului 2017 inainte de a pierde mai mult de 80% din valoarea sa in anul urmator.
Totusi, adeptii investitiilor in Bitcoin spun ca, in timp ce bula din 2017 a fost determinata de speculatiile cu amanuntul, ciclul actual este alimentat de cererea investitorilor institutionali.
''Cred ca Bitcoinul este o clasa de active mult mai stabila astazi decat acum trei ani” , a declarat marti Michael Saylor, CEO al companiei de software MicroStrategy pentru CNBC.
Scepticii se tem ca ar fi vorba despre una dintre cele mai mari bule speculative din istorie
Totusi, scepticii vad bitcoinul ca un activ speculativ si isi fac griji ca ar putea fi una dintre cele mai mari bule speculative din istorie. Unul dintre cei mai aprigi critici la adresa criptomonedelor este Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza financiara din 2008.
Nouriel Roubini ramane de neclintit: Nu faceti ca Elon Musk! ''Eu estimez ca actuala bula se va sparge pana la urma''
Potrivit lui Roubini,
valoarea fundamentala a Bitcoin este zero. In fapt, ar fi chiar negativa, spune economistul, ''daca s-ar aplica o taxa de poluare in conditiile in care productia de Bitcoin consuma cantitati imense de energie si polueaza masiv'', sustine economistul, conform Business Insider.
''Nu faceti ca Elon Musk!", le cere Roubini celor tentati sa investeasca in monede virtuale.
”Elon Musk cu Tesla si Michael Saylor de la MicroStrategy ar putea paria masiv pe Bitcoin, dar asta nu inseamna ca trebuie sa o faci si tu”, atrage atentia Roubini.
Miscarile volatile ale pretului pot elimina orice marja de profit a unui comerciant in cateva ore. ''Eu estimez ca actuala bula se va sparge pana la urma'', avertizeaza economistul.
Foto: freepik.com