Basescu: Coruptii sunt primii recuperabili dintre infractori. Amnistia si gratierea nu pot fi interzise
amnistie gratierelegea amnistiei si gratieriitraian basescureferendumalegeri26 mai 2019
Fostul presedinte, Traian Basescu, spune ca, indiferent de rezultatul de la Referendum, in Constitutie nu poate fi introdusa interdictia amnistiei si gratierii pentru faptele de coruptie. Basescu este de parere ca persoanele condamnate definitiv pentru aceasta infractiune sunt mai recuperabile pentru societate, decat persoanele care au savarsit alte infractiuni penale.
Basescu nu crede ca va putea fi gasita formula perfecta pentru introducerea acestei prevederi in Constitutia Romaniei.
"Nu exista stat civilizat in care gratierea sa nu functioneze ca institutie", a subliniat fostul presedinte. "Nu poti crea un segment de infractori care sa nu se bucure de acest drept”, a completat acesta.
Traian Basescu a invocat faptul ca s-ar ajunge in situatia paradoxala in care de gratiere pot beneficia pedofilii, criminalii si talharii, nu si coruptii.
”Pai astia sunt primii recuperabili. Poti recupera banii si poti sa-i recuperezi pentru societate. Un pedofil cand ii dai drumul face ce stie el, pe cand coruptii sunt oameni instruiti care pot fi redati societatii”, a spus fostul sef al statului.
De asemenea, fostul presedinte considera ca Legea amnistiei si gratierii, daca s-ar da, trebuie data intempestiv, nu anuntat, ca sa nu creeze oportunitati pentru infractori, care stiu ca vor fi iertati pe viitor.
”Amnistiile si gratierile se dau de regula intr-o noapte. Daca o tii in circuitul legislativ, sa vedeti ce se bucura toti si dau ultimele tunuri pentru ca stiu ca va fi legea (…) O dai intr-o noapte ca altfel va fi o veselie pana cand legea va fi promulgata”, a conchis fostul presedinte.
Amnistia si gratierea au facut obiectul referendumului din 26 mai, organizat de presedintele Klaus Iohannis. Referendumul a fost un real succes. Peste 6 milioane de oameni au spus ca nu vor amnistie si gratiere pentru fapte de coruptie, iar interzicerea acestora sa fie prevazuta in Constitutie.
Interventia lui Traian Basescu este discutabila ...
Poate ca, in raport cu o infractiune de violenta, precum talharia sau violul, coruptia este, totusi, mai usor de acceptat. Insa amnistia si gratierea nu se justifica. Poate ca da, coruptii nu sunt oameni atat de periculosi precum pedofilii, si pot fi redati societatii cu mai mult succes decat un pedofil sau un violator, insa trebuie redati societatii dupa ce si-au ispasit pedeapsa stabilita de instantele de judecata, nu ca urmare a unui act de clementa.
Institutia penitenciarului este cea care se ocupa de reeducarea indivizilor care au savarsit infractiuni condamnabile prin lege, iar amnistia si gratierea coruptiei ii scapa de puscariabili de raspunderea in fata legii, deci e putin probabil ca ei sa inteleaga ceva din ceea ce s-a intamplat si sa devina/redevina oameni cinstiti. Pe de alta parte, chiar daca ar deveni cinstiti, prejudiciile aduse statului, in primul rand, trebuie recuperate, iar amnistia si gratierea permit sau nu acest lucru. Depinde de forma pe care o va avea actul normativ respectiv, dar si de cat de dibaci sunt coruptii in a-si pune la adapost bunurile si banii.
E usor sa furi bani de la stat, sa primesti amnistie sau gratiere intr-o noapte si sa ramai cu banii in buzunar. Daca ai furat destui, evident ca nu mai repeti fapta. Asta sa fie definitia unui om "recuperat", demn de a fi "redat societatii"?!
Amnistia si gratierea ar trebui sa existe, evident, ca acte supreme de clementa, in cazul unor persoane aflate in situatii exceptionale, care nu au savarsit acte de violenta, care nu au adus vatamari fizice sau morale unei alte persoane, care au o situatie sociala ce reprezinta o consecinta atenuanta la fapta comisa, nu pentru demnitari care si-au insusit bani din bugetul staului.
Citeste si:
Risc de atac cibernetic: Nu deschideti documentele necunoscute de pe E-mail, WhatsApp sau Facebook