Banii celor 8 milioane de romani care contribuie la Pilonul 2 intra la apa: in conturi sunt tot atatia bani, cati erau acum doi ani
pilonul 2pilonul doipensii private obligatoriiviitoarea generatie de pensionari
La fondurile de pensii obligatorii administrate privat Pilon 2 contribuie aproximativ opt milioane de romani. Doar ca cei 7 administratori de pe piata locala se confrunta cu randamente scazute, mai ales pe fondul razboiului izbucnit in tara vecina. Asa se face ca banii viitoarei generatii de pensionari par sa intre la apa. In conturi sunt tot atatia bani cati erau in urma cu doi ani de zile!
"Valoarea Unitara a Activului Net (VUAN), indicatorul cel mai important din perspectiva cotizantului la fondurile private de pensii, a scazut pana la nivelul inregistrat in septembrie-octombrie 2020, dar este inca peste valoarea din februarie-martie 2020, cand incepea perioada de carantina COVID, arata datele Autoritatii de Supraveghere Financiara(ASF) (...)
un calcul simplu arata ca un contribuabil care are 1.000 de unitati de fond a pierdut, pe medie, circa 3.000 de lei din contul de pensie, in ultimul an", conform unei analize
economica.net.
De ce pierdem bani? Ei bine, din cauza tensiunilor si ingrijorarilor generate de razboi, ne confruntam cu o depreciere a titlurilor de stat, tranzactionate pe piata secundara si, din pacate, nici actiunile nu evolueaza prea bine.
"Aceasta reducere este cauzata in principal de deprecierea portofoliului de titluri de stat, in care fondurile de pensii private isi investesc aproximativ doua treimi din active. In ultimul an (iunie 2021 – iunie 2022), indicele de pret al tuturor titlurilor de stat emise de Romania a scazut cu 12%, dintre care 8% doar anul acesta. In acelasi timp, Bursa de la Bucuresti, unde fondurile de pensii investesc circa un sfert din bani, a performat mult mai bine decat alte piete din Europa si din lume, indicele BET-XT-TR, un reper pentru plasamentele Pilonului II, avand o scadere de doar 1% pe primele 5 luni", conform presedintelui Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Nu intrati in panica, din doua motive: 1. volatilitatea e fireasca pe pietele financiare. 2. valoarea contributiilor e garantata de stat. In cel mai rau caz, primiti cat ati cotizat!
Expertii le recomanda romanilor sa nu intre in panica. "Momentele de volatilitate si scadere sunt firesti si apar periodic pe pietele financiare, insa ele nu sunt motiv de panica. Banii aflati in Pilonul II de pensii sunt administrati prudent si responsabil, conform tuturor reglementarilor in vigoare si celor mai bune principii de investitii si guvernanta", a declarat Radu Craciun, presedintele APAPR.
Mai mult, nu uitati ca valoarea contributiilor totale este garantata de stat! Sumele din conturi nu pot scadea mai mult de un plafon minim prestabilit. In situatia in care oamenilor le dispar din conturi mai multi bani decat au cotizat, administratorul e obligat de lege sa completeze suma pana la nivelul contributiilor. In situatia in care nu poate realiza acest lucru, nu are banii necesari, alt administrator preia sarcina, iar cel in cauza va fi retras.
Amintim: contributia la Pilonul 2 este obligatorie persoanele in varsta de pana la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare si contribuie la sistemul public de pensii. Sistemul e facultativ persoanele in varsta de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii. De anul viitor, contributia la Pilonul 2 va fi majorata. Romanii vor contribui cu 4,75% din salariul brut, incepand din 2023, fata de 3,75% cat este cotizatia actuala.
Informatii utile: