Banca Nationala mareste, pentru prima data de la inceputul pandemiei, dobanda de politica monetara
crestere dobanda bnrdobanda bnrdobanda politica monetara
Inflatia in crestere, criza sanitara, cursul euro si criza politica nu au lasat indiferenta Banca Nationala a Romaniei, care, pentru prima data de la inceputul pandemiei, a luat decizia majorarii dobanzii de politica monetara. Consiliul de administratie a decis majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,50% pe an, de la 1,25% pe an, incepand cu data de 6 octombrie 2021, concomitent cu pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara.
Consiliul a mai stabilit majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 2% pe an, de la 1,75% pe an, incepand cu 6 octombrie 2021.
In acelasi timp, BNR a pastrat nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Potrivit BNR, decizia de majorare a dobanzii de politica monetara a fost luata pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, precum si in conditiile incertitudinilor ridicate.
Deciziile CA al BNR vizeaza readucerea si mentinerea ratei anuale a inflatiei in linie cu tinta stationara de 2,5% ±1%, inclusiv prin ancorarea anticipatiilor inflationiste pe orizontul mai indepartat de timp, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile in contextul procesului de consolidare fiscala, si in conditii de protejare a stabilitatii financiare.
BNR monitorizeaza atent evolutiile mediului intern si international si este pregatita sa utilizeze instrumentele de care dispune in vederea indeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu.
Rata BNR in pandemie
In mod cu totul exceptional pentru BNR, care anunta cu mult timp inainte calendarul bine stabilit al sedintelor Consiliului de administratie dedicate politicii monetare, pe 23 martie 2020, la o saptamana de la declararea starii de urgenta, lua intempestiv decizia reducerii dobanzii de politica monetara.
Astfel, indicatorul scadea de la 2,50% pe an (nivel stabilit pe 8 mai 2018), la 2% pe an.
Pe masura ce Romania se lupta cu pandemia, BNR a redus dobanda 1,75%, pe 2 iunie 2020, si la 1,50%, pe 6 august 2020.
Asadar, in primul an al pandemiei, BNR a redus dobanda de 3 ori intr-un singur interval de 365 de zile, fapt fara precedent din 2011, de cand rata dobanzii de referinta a devenit egala cu rata dobanzii de politica monetara.
Inceputul acestui an a fost marcat, pe 18 ianuarie, de o noua reducere a dobanzii, la nivelul de 1,25%, de la care a fost marit, astazi, pentru prima data de la inceputul pandemiei.
Rata dobanzii de politica monetara reprezinta rata dobanzii utilizata pentru principalele operatiuni de piata monetara ale BNR. Actualmente, acestea sunt operatiunile repo pe termen de o saptamana, derulate prin licitatie la rata fixa de dobanda.
Ratele dobanzilor aferente facilitatilor permanente acordate de catre BNR (facilitatea de depozit si facilitatea de credit) formeaza un coridor simetric in raport cu rata dobanzii de politica monetara.