Banca Nationala a Romaniei a redus dobanda de politica monetara la 1,75%

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Banca Nationala a Romaniei a redus dobanda de politica monetara la 1,75%
Banca Nationala a Romaniei a redus dobanda de politica monetara la 1,75%
de Vlad Strunescu la 29 Mai. 2020
Urmareste-ne pe Google News
reducere dobanda bnrscadere dobanda cheiemasuri bnr pandemieinflatie bnr

Consiliul de administraţie al Bancii Naţionale a Romaniei intrunit in sedinta de astazi, 29 mai 2020, a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an de la 2% pe an incepand cu data de 2 iunie si reducerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an, de la 1,50% pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 2,25% pe an de la 2,50% pe an.
 

Conducerea BNR a mai stabilit pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit si continuarea efectuarii de operatiuni repo si a cumpararii de titluri de stat in lei de pe piata secundara.

Citeste si: Ratele bancare pot fi platite prin intermediul factorilor postali
 
Potrivit BNR, economia globala si perspectiva acesteia au fost puternic afectate de impactul advers major si de incertitudinile fara precedent generate de pandemia de coronavirus, impreuna cu masurile restrictive aplicate de autoritati in scopul limitarii extinderii ei. 
 
In vederea amortizarii lor, numeroase banci centrale din economiile avansate si cele emergente, incluzand BCE si bancile centrale din regiune, au luat masuri de relaxare a conduitei politicii monetare si de ameliorare a conditiilor financiare, ce au inclus reduceri ale ratelor dobanzilor de politica monetara, cumparari de active financiare si furnizare de lichiditate prin operatiuni reversibile, chiar si pe termen lung.
 
“La randul sau, Banca Nationala a Romaniei a reactionat prompt in acest context, Consiliul de administratie al BNR adoptand in sedinta de urgenta convocata in data de 20 martie un pachet de masuri menit sa atenueze impactul economic al pandemiei, dar si sa consolideze lichiditatea din sistemul bancar, in vederea functionarii fluente a pietei monetare si a altor segmente ale pietei financiare, precum si a finantarii in bune conditii a economiei reale si a sectorului bugetar. 
 
Acesta a inclus reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,50 puncte procentuale, pana la 2,00 la suta si ingustarea coridorului ratelor dobanzilor facilitatilor permanente la ±0,5 puncte procentuale, de la ±1 punct procentual, implicand mentinerea neschimbata a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit, la 1,50 la suta, si scaderea cu 1 punct procentual a ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare, la 2,50 la suta. 
 
Totodata, s-a decis efectuarea de operatiuni repo in vederea furnizarii de lichiditate institutiilor de credit, precum si cumpararea de titluri de stat in lei de pe piata secundara” se arata intr-un comunicat al BNR.
 

Impactul pandemiei se vede in statistici

Banca explica faptul ca, pe plan intern, impactul economic sever al pandemiei de coronavirus - de natura sa provoace o turnura abrupta in cursul economiei romanesti la mijlocul acestui an - a inceput sa fie reflectat de cele mai recente date statistice.
 
Rata anuala a inflatiei IPC a ramas constanta in luna martie, la 3,05%, pentru ca, in aprilie, sa coboare la 2,68% (de la 4%, in decembrie 2019). 
 
Scaderea acesteia fata de decembrie 2019 a fost determinata de efecte de baza dezinflationiste si de declinul accentuat al pretului petrolului, alaturi de eliminarea supraaccizei la carburanti.
 
Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice) a tins insa sa creasca usor pe parcursul primelor patru luni ale acestui an, contrar previziunilor, ajungand in aprilie la 3,7%, de la 3,66%, in decembrie 2019. 
 
Evolutia este atribuibila unor schimbari in structura consumului survenite in contextul masurilor de distantare sociala, asociate si cu probabile sincope si cresteri de costuri aparute in lanturile de productie si aprovizionare, suprapuse presiunilor inflationiste persistente pe partea cererii si a costurilor salariale.
 
Rata medie anuala a inflatiei IPC si cea calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum au scazut pana la 3,7 la suta in luna martie si 3,6%, in aprilie, de la 3,8%, respectiv, 3,9% inregistrate in intervalul decembrie 2019 -februarie 2020.
 
Potrivit datelor preliminare, cresterea economica a decelerat vizibil in trimestrul I 2020 - la 2,7%, de la 4,3%, in trimestrul anterior - chiar daca in primele doua luni ale anului a ramas deosebit de robusta. 
 
In acelasi timp, deficitul balantei comerciale si-a accelerat considerabil cresterea, pe fondul unui declin mai ridicat al exporturilor comparativ cu cel al importurilor de bunuri si servicii. Drept consecinta, dinamica deficitului de cont curent s-a reamplificat, in pofida imbunatatirii balantelor veniturilor primare si secundare.
 
Conditiile de pe piata financiara s-au ameliorat ulterior adoptarii deciziilor de politica monetara si dupa depasirea la finele lunii martie a varfului tensiunilor generate de criza COVID-19. 
 
Principalele cotatii ale pietei monetare interbancare au cunoscut o ajustare descendenta semnificativa in ultima decada a lunii martie si au continuat apoi sa coboare treptat, iar randamentele titlurilor de stat in lei s-au redus progresiv, in conditiile volumului sporit de lichiditate injectat de BNR prin intermediul operatiunilor repo efectuate pe baze bilaterale si prin cumparari de titluri de stat in lei de pe piata secundara. Totodata, cursul de schimb leu/euro si-a atenuat fluctuatiile, osciland intr-un interval restrans, inclusiv in conditiile unei ameliorari a sentimentului pietei financiare internationale.
 
Activitatea de creditare a ramas relativ intensa in martie, pentru ca in aprilie sa resimta efectele crizei pandemice. Astfel, stocul de credite acordat sectorului privat s-a contractat usor, dinamica lui anuala scazand la 5,7%, de la 6,9%, in luna anterioara. Ponderea in total credit a componentei in lei s-a redus usor, la 67,1%, de la 67,6%, in decembrie 2019.
 

Noul scenariu arata o modificare a traiectoriei anticipate a ratei anuale a inflatiei 

In sedinta de astazi, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia mai 2020, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile. Actualele previziuni macroeconomice au fost realizate in conditii de incertitudine extrem de ridicata si de dificultati maxime, date fiind multiplele necunoscute privind evolutia si implicatiile pandemiei si ale masurilor asociate. 
 
Noul scenariu arata o modificare a traiectoriei anticipate a ratei anuale a inflatiei mai cu seama in a doua parte a orizontului prognozei. Astfel, dupa o scadere moderata in trimestrul II, rata anuala a inflatiei este asteptata sa urce din nou in jumatatea superioara a intervalului tintei in a doua parte a anului curent, pentru ca apoi sa se repozitioneze si sa se mentina in jurul punctului central al tintei pana la finele orizontului proiectiei, pe fondul manifestarii presiunilor dezinflationiste ale deficitului de cerere agregata.
 
Incertitudinile asociate perspectivei inflatiei sunt neobisnuit de inalte, date fiind natura fara precedent a unui asemenea soc economic pe plan national si la nivel global, implicand inchideri bruste ale activitatii unor companii si sectoare de activitate, dar si modificari ale comportamentului de consum. 
 
Surse majore de incertitudine sunt si viteza de redresare a economiei ulterior eliminarii graduale a masurilor restrictive si eficacitatea actiunilor si programelor de sprijinire a companiilor si populatiei. Pe plan intern, incertitudini semnificative sunt asociate conduitei politicii fiscale si a celei de venituri, dar si functionarii mecanismului de transmisie a politicii monetare in contextul proiectelor legislative care vizeaza sistemul bancar. 
 
Incertitudini si riscuri sporite decurg de asemenea din contractia economiei zonei euro si a celei globale, precum si din evolutiile de pe pietele financiare internationale, in contextul crizei generate de pandemia de coronavirus.
 
In sedinta de astazi, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, dar si a incertitudinilor extrem de ridicate, Consiliul de administratie al BNR a luat deciziile anuntate mai sus.
 
In conditiile unui deficit de lichiditate pe piata monetara, Consiliul de administratie al BNR a hotarat continuarea efectuarii de operatiuni repo si a cumpararii de titluri de stat in lei de pe piata secundara, cu pastrarea stabilitatii pe piata financiara. Concomitent, se va urmari mentinerea rezervelor internationale, inclusiv a celor valutare, la un nivel optim.
 
Deciziile Consiliului de administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile pastrarii stabilitatii financiare.

Citeste si: Romanii isi platesc mai greu ratele catre banci. Restantele la creditele in lei s-au majorat cu 3,91% in aprilie
 
Avand in vedere gradul ridicat de incertitudine a evolutiilor economice si financiare, se mentine decizia Consiliul de administratie al BNR privind suspendarea calendarului sedintelor de politica monetara anuntat anterior, urmand ca sedintele pe probleme de politica monetara sa aiba loc ori de cate ori va fi necesar.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

9 idei de mic dejun hranitor pentru zilele solicitante la birou
Life Style

9 idei de mic dejun hranitor pentru zilele solicitante la birou

today20 Nov. 2024
Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta
Business

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta

today19 Nov. 2024
Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas
Business

Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas

today19 Nov. 2024
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024
Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025
Companii

Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025

today19 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas
Business

Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas

today19 Nov. 2024
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x