Banca Mondiala: Romanii au crestere economica, dar nu traiesc mai bine
romaniabanca mondialasaraciemediul rural
Un raport recent al Bancii Mondiale arata faptul ca Romania este o tara cu un nivel foarte scazut de trai, in ciuda cifrelor care o indica drept a doua cea mai rapida crestere economica din Europa.
Raportul Bancii Mondiale cu privire la starea economica a Romaniei trage un puternic semnal de alarma. Desi tara are a doua cea mai rapida crestere economica din Europa, romanii nu resimt aceste cifre intr-un nivel de trai mai ridicat, din contra.
Raportul arata ca peste 900.000 de persoane (4,5%), traiesc in saracie extrema in zonele marginalizate din Romania (3,2% din mediul urban si 6,2% din populatia rurala).
"Zonele marginalizate sunt, prin definitie, domenii care combina capitalul uman scazut, somajul ridicat si locuintele necorespunzatoare. Aceste zone au strazi murdare sau inexistente, concentratia de gospodarii aflate in saracie extrema, niveluri foarte scazute de educatie, sanatate precara, mame adolescente, un numar mare de copii, scoli de slaba calitate si/sau scoli segregate si o rata inalta de infractionalitate in randurile minorilor", se arata in raport.
In zonele rurale, "saracia este cu 20 de puncte procentuale mai mare decat in zonele urbane. Aceasta dualitate puternica este manifestata prin oportunitati inegale si un acces inegal la piete, fapt ce nu se mai intampla in niciuna dintre tarile Uniunii Europene.
Serviciile publice lipsesc sau sunt de slaba calitate, iar persoanele din comunitatile marginalizate au putine oportunitati de a obtine o educatie mai buna sau un loc de munca decent", arata raportul Bancii Mondiale.
Raportul Bancii Mondiale abordeaza si situatia romilor
Potrivit oficialilor europeni, degradarea materiala a romilor a scazut, insa ramane la un nivel ridicat, in special in cartierele marginase.
„Conform Studiului EU-MIDIS II: European Union minorities and discrimination, ponderea romilor expusi riscului saraciei a fost de 70% in 2016, in scadere de la 84% in 2011. Cu toate acestea, diferenta fata de media nationala de 25% ramane substantiala. Saracia veniturilor printre romi se coreleaza puternic cu concentrarea rezidentiala, adica nivelurile saraciei sunt mai mult pronuntate in cartiere unde toti sau majoritatea locuitorilor sunt romi", arata Banca Mondiala.
Citeste si:
Ce sarbatorim in Anul Centenarului?
Circa 4 din 10 copii romani sunt saraci, numarul fiind cel mai mare din UE
Banca Mondiala atrage atentia asupra situatiei inacceptabile privind situatia copiilor, mentionand faptul ca "situatia copiilor romi este deosebit de dura".
„Romania are inca cei mai multi copii in sistemul de protectie a copilului, desi se inregistreaza progrese in ceea ce priveste transferul acestora de la ingrijirea institutionala la cea comunitara. Situatia copiilor romi din Romania este deosebit de dura: a fi rom creste sansele saraciei mai mult decat orice alt factor. Integrarea romilor in educatie este o provocare si este strans asociata cu incluziunea sociala si ocuparea fortei de munca”, arata documentul.
„Romania are inca cei mai multi copii in sistemul de protectie a copilului, desi se inregistreaza progrese in ceea ce priveste transferul acestora de la ingrijirea institutionala la cea comunitara.
Situatia copiilor romi din Romania este deosebit de dura: a fi rom creste sansele saraciei mai mult decat orice alt factor. Integrarea romilor in educatie este o provocare si este strans asociata cu incluziunea sociala si ocuparea fortei de munca”, precizeaza Banca Mondiala.
Sursa foto: pexeles.com