Bacalaureatul si Evaluarea Nationala ar putea fi organizate in IULIE, fara materia din semestrul al doilea
ministrul educatieistudentielevian scolarinvatamanteducatiemonica anisie
Ministrul Educatiei, Monica Anisie, impreuna cu mai multi secretari de stat din Minister, au tinut, marti, o declaratie de presa. Ministrul a spus ca, momentan, nu s-a decis o data de incepere a cursurilor, aceasta urmand a fi stabilita in functie de evolutia pandemiei. Examenele de Evaluare Nationala si Bacalaureat ar putea avea loc in luna iulie, a anuntat ministrul.
Update: Declaratiile ministrului Educatiei:
-
Este o perioada dificila, in care suntem nevoiti sa stam cat mai mult in casa.
-
Comitetul pentru situatii speciale de urgenta a suspendat cursurile initial pentru 2 saptamani. Ulterior a fost decretata starea de urgenta si cursurile au ramas suspendate.
-
Ministerul Educatiei a fost in stransa legatura cu cadrele didactice, a recomandat realizarea de lectii suport online. Mai exista comunitati in care accesul la tehnologie e unul dificil. Am realizat un parteneriat cu TVR.
-
Asiguram tablete pentru elevii din comunitatile defavorizate, am urmarit cu atentie ce se intampla in celelalte state europene si m-am aflat in direct cu toti ministrii din UE, pentru a corela masurile pe care urmeaza sa le luam.
-
Am discutat cu asociatiile de elevi si studenti, federatiile de parinti si cu sindicatele, cu Consiliul Rectorilor. Am agreat masurile care se impun.
-
Data la care se vor relua cursurile va fi stabilita in functie de evolutia pandemiei
-
Scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor dupa incetarea starii de urgenta si asigurarea tuturor masurilor pentru ca elevii, studentii si cadrele didactice sa fie in siguranta.
-
In functie de data, probele scrise la evaluare si bacalaureat ar puta fi organizat in iulie.
-
Am emis si un ordin de ministru prin care am anulat simularile si evaluarile, precum si olimpiadele si concursurile scolare.
-
Sesiunea speciala pentru examenul de Bacalaureat va fi anulata
-
Situatia scolara a elevilor se va incheia cu minimum 2 note, la care se va adauga teza unde e cazul. Subiectele vor fi doar din ce s-a studiat.
-
Calendarele pentru inscrieri vor fi decalate.
-
In invatamantul universitar, activitatile se vor desfasura in mediul online, cu exceptia celor care necesita laborator sau proiect. Admiterea la licenta se va organiza dupa Bacalaureat.
-
Calendarele pot fi reevaluate.
-
Pentru ca astazi e Ziua mondiala a Sanatatii, le multumesc medicilor si celor care lupta cu pandemia.
Secretarul de stat pentru mediul preuniversitar a anuntat, dupa declaratiile ministrului, ca profesorii nu vor intra in somaj tehnic. "Tot personalul a fost programat in concediu de odihna, cu exceptia directorilor, secretarelor si celor care semneaza statele de plata".
"In universitati, activitatea se desfasoara online. Avem structura necesara si cadrele didactice au competenta necesara. Am facut cateva derogari de la actele in vigoare. Examenele se pot derula in online, unde e posibil", a spus Gigel Paraschiv, secretar de stat pentru mediul universitar.
Stirea initiala:
Incepand de la ora 14:00, ministrul Educatiei, Monica Anisie, sustine o declaratie de presa in care va anunta masurile pe care le-a luat Ministerul Educaitie cu privire la anul scolar in curs, care in acest moment este suspendat.
Pana in acest moment, ministrul a spus ca nu se ia in calcul inghetarea anului, dar ramane de vazut ce masuri vor lua cei din Educatie, fiindca examenele nationale, Bacalaureatul, Evaluarea, dar si perioada de sesiune din Universitati, se apropie, iar elevii si studentii inca nu stiu ce se va intampla.
"Fac un apel la calm. Nu se pune sub nicio forma problema inghetarii anului scolar, elevii si studentii nu vor repeta anul scolar sau universitar. Indemn parintii, cadrele didactice, elevii si studentii sa se informeze doar din surse oficiale.
Suspendarea va ramane pana cand situatia in care ne aflam va fi una buna si nu va pune in pericol siguranta si sanatatea copiilor", a transmis ministrul Educatiei, la jumatatea lunii martie.
"Simularile sunt anulate. Nu mai putem sustine simularile, insa aceste simulari le-am inlocuit cu acele teste de antrenament pe care le-am pus la dispozitia elevilor de clasa VIII-a si a XII-a. Vom pune saptamanal cate cinci teste de antrenament.
Vineri vom publica baremul, iar in emisiunile realizate la TVR vor fi explicate rezolvarile acestor modele sau teste de antrenament, cum le-a numit Centrul National de Evaluare si Examinare. Aceste teste este bine sa fie rezolvate in parteneriat cu cadrul didactic de la clasa. (...) MEC pune la dispozitie baremul si elevul se poate si autoevalua.
Simularile le-am anulat si am inlocuit simularea cu aceste teste de antrenament tocmai pentru faptul ca elevul trebuie sa se pregateasca in continuare pentru examenele nationale", a precizat Monica Anisie la Realitatea Plus, luni seara.
Aproximativ 3 milioane de elevi si 500.000 de studenti asteapta sa vada masurile Ministerului Educatiei, cu privire la anul scolar in curs.
Citeste si:
Sistemul de invatamant romanesc, bagat la terapie intensiva de pandemie
Stire in curs de actualizare...