Avioane Craiova, contract de 1,7 milioane de dolari cu o companie israeliana
avioane craiovacontractavioaneelicoptereisrael
Industria aviatica din Romania este in coma de ani buni, insa refuza sa se dea dusa. Chiar daca sumele care se invart in aceasta industrie nu sunt exorbitante, inca mai exista constructori de aeronave care reusesc sa faca bani buni. In aceasta situatie se afla si Avioane Craiova a semnat un contract de 1,7 milioane dolari cu compania israeliana ELBIT System Ltd.
Contractul prevede realizarea de catre Avioane Craiova a 123 kituri IFF Transponder si instalarea acestora de catre o echipa de specialisti romani la utilizatorul final, pe diverse platforme de avioane si elicoptere.
Avioane Craiova SA va realiza activitatea de cercetare, proiectare, executie parte mecanica/electrica, asamblare finala si livrare, precum si montarea kiturilor in locatiile in care se afla avioanele si elicopterele. La randul sau, ELBIT System Ltd. va furniza toate componentele electrice si electronice pentru acest contract.
Contractul semnat este aferent programului AZIT 3 si este o continuare a programelor AZIT 1 care au fost derulate in cursul anului 2009 de Avioane Craiova si ELBIT System Ltd.
Pe parcursul deplasarii reprezentantilor companiei romanesti in Israel, Biroul de Promovare Comercial-Economica BPCE din cadrul Ambasadei Romaniei in acest stat a organizat o intalnire cu reprezentantii companiei Israeli Aerospace Industry (IAI) care are drept scop reluarea activitatii de cooperare in domeniul aviatiei civile si militare, domeniu specific companiei craiovene.
Scurt istoric
Avioane Craiova a fost fondata in 1972 in scopul producerii si furnizarii de avioane militare pentru Fortele Aeriene Romane.
Compania si-a inceput activitatea ca producator de avioane prin cooperarea cu fosta Iugoslavie in dezvoltarea proiectului comun al avionului de bombardament si atac la sol IAR-93 (s-au livrat catre Fortele Aeriene peste 200 de astfel de aparate). Ca urmare a faptului ca Romania a devenit membra a blocului NATO a fost scos din fabricatie si din serviciu.
In perioada anilor 1980, compania a proiectat impreuna cu Institutul National de Contructii Aerospatiale, produs in intregime si calificat impreuna cu Centrul de Cercetari si Incercari in Zbor, avionul de antrenament IAR-99.
Avionul este si in prezent in fabricatie si in serviciul Fortelor Aeriene ale Romaniei in versiunea modernizata - IAR 99 SOIM.