Aventura Brexit-ului incepe peste doua zile si toata lumea intra in ceata londoneza
negocieri brexittheresa maymichel barnierlucratori romani in uk
Miercuri incep negocierile pentru Brexit. Nu vor fi deloc usoare intrucat premierului britanic Theresa May nu i-au iesit pasentele politice
Peste doua zile incep negocierile pentru Brexit . Aceste negocieri pot schimba profund soarta a milioane de oameni. In ceea ce priveste interesul negociatorilor din partea Bruxelles-ului se urmareste protejarea vietilor celor 3,6 milioane de cetateni ai UE care muncesc in Marea Britanie (UK). Toti au venit in UK in zile fericite . Au gasit un loc propice dezvoltarii personale, unde lucrurile se misca repede, sunt asezate pe un flux al afacerilor internationale mari, si, in consecinta, se fac rapid banii.
Iata insa ca Brexitul a schimbat semnificativ datele problemei. “Deal”-ul asigurarii principiilor generale ale protectiei reciproce a cetatenilor UE si UK nu s-a incheiat. La inceputul lunii mai, din confruntarea premierului britanic Theresa May , si a lui Jean-Claude Junker, presedintele Comisiei Europene, au iesit scantei. Cel putin s-au clarificat niste lucruri : Junker este prea coleric pentru a putea continua discutiile si Theresa May nu este nici pe departe o reincarnare a Margaretei Thatcher. Este mult mai fragila si mai lipsita de viziune si intuitii politice. Asa a fost ales francezul Michel Barnier negociator sef al Brexitului din partea UE, pe 22 mai. Este un om cu experienta , diplomat si sangvin.
Theresa May a crezut ca poate impune o linie dura in negocieri. Ea trebuie sa protejeze interesele a 1,2 milioane de cetateni britanici care locuiesc intr-o tara UE . A crezut, de asemenea, ca principalul castig al Brexitului ar putea fi stoparea sosirii de noi emigranti, mai ales din Europa de Est. In conditiile in care rata somajului in UK este una din cele mai scazute din Europa.A gresit in ambele demersuri si nu a obtinut majoritatea parlamentara pe care o spera pentru a-si aplica strategia. De asemenea, maniera ei de a comunica a fost dezastroasa. Este deja impinsa spre farasul istoriei de catre conationalii sai care-i arata portofelul.
Conform analizei Opal Transfer ( o platforma de transferare a banilor) , mentionata in materialul “European entrepreneurs learn count the cost of Brexit”, Andy Baunds, Financial Times, 6.06.2017, unul din 20 de directori din UK este din UE. Sunt 35.740 patroni din UE ai unor intreprinderi in UK. Daca ei pleaca, economia regatului va slabi in mod evident.
Romania este confruntata cu protejarea intereselor celor 230.000 cetateni care lucreaza in regat. Ocupam locul trei pe natiuni la numarul de lucratori implantati pe insula, dupa Polonia si Irlanda.
Aceasta sarcina este ingreunata de calendarul politic - “Brexitul si interesele speciale ale statelor membre ale UE”, Bogdan Cojocaru, Ziarul Financiar, 30.03.2017.
Austria va avea un rol decisiv in negocierile pentru Brexit , preluand presedintia CE in perioada iunie-decembrie 2018. Teoretic, acordul Brexit-ului ar trebui sa se incheie in octombrie 2018. Daca nu se incheie, ii revine Romaniei sarcina de a-l negocia in continuare (preia presedintia CE in perioada ianuarie-iunie 2019). Va trebui sa faca acest lucru in perioada pregatirii alegerilor europarlamentare si a proiectarii bugetului UE pentru 2020. Va face asta cu personalul pe care il are, din pacate.