Avem un nou Cod administrativ: Pensii speciale si alte beneficii pentru alesi
pensii specialecod administrativudmrpsdminoritati
Camera Deputatilor, in calitate de for decizinal, a adoptat luni, proiectul de lege privind Codul administrativ. Proiectul a primit 175 de voturi pentru, 33 impotriva si 15 abtineri.
Codul administrativ adoptat luni de parlamentari aduce o serie de beneficii alesilor locali, dar si minoritatilor. Cele mai importante prevederi care vor intra in curand in vigoare se refera la pensiile speciale ale politicienilor din administratia publica locala, dar si la eliminarea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minoritatilor nationale in institutiile statului.
De asemenea, parlamentarii au votat si adoptat si masura care le permite alesilor locali sa poata fi persoane fizice autorizate (PFA) sau "persoane care exploateaza o intreprindere individuala sau o intreprindere familiala".
Pensiile speciale, un vis realizat
Daca la pensiile romanilor s-au adaugat cativa lei, care oricum se pierd inzecit pe scumpirile de alimente, produse si servicii, cauzate de inflatia tot mai accelerata, este loc si pentru cateva mii de lei pentru fiecare ales al neamului. Asa pare ca s-au gandit parlamentarii luni, cand au adoptat proiectul de lege care confera alesilor locali dreptul la "pensii speciale".
Potrivit noilor prevederi, alesii locali ce isi vor incheia mandatul, vor primi de la bugetul de stat, pensii speciale. Interesant este faptul ca, desi un principiu fundamental de drept spune ca legea nu functioneaza retroactiv, toti cei care au fost alesi in functii incepand cu 1992 vor beneficia de pensie speciala.
"Persoanele alese incepand cu anul 1992 de catre cetateni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect si liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare, ale varstei standard de pensionare redusa asa cum sunt prevazute in Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, sau cele prevazute de alte legi speciale au dreptul, la incetarea mandatului, la o indemnizatie pentru limita de varsta de la data la care li se acorda drepturile de pensie pentru limita de varsta, dar nu mai devreme de data incetarii mandatului aflat in derulare", se arata in articolul 248 din proiectul Codului administrativ.
Curtea Constitutionala - pentru PSD muma, pentru altii ciuma
Luni, presedintele Romaniei Klaus Iohannis a fost nevoit sa o revoce din functie pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, dupa ce CCR a hotarat ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Ministrul justitiei si Presedintele Romaniei, generat de refuzul Presedintelui Romaniei de a da curs propunerii de revocare din functie” a sefei DNA si ca presedintele trebuie sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie".
La auzul acestei hotarari, PSD a anuntat ca, in cazul in care presedintele nu se supune deciziei CCR, Parlamentul va initia procedura de suspendare din functie pentru Iohannis. Reprezentantii PSD au spus in cor, fara acompaniament muzical, insa cu destula muzicalitate in glas, faptul ca deciziile CCR trebuie respectate intr-un stat de drept adevarat. SI au fost respectate. Iohannis a revocat-o pe Kovesi din fruntea DNA.
Aceeasi Curte a respins de doua ori introducerea legii pensiilor speciale. Rezultatul? PSD a trecut cu vederea acest mic detaliu.
Curtea Constitutionala a respins de doua ori introducerea pensiilor speciale pentru alesii locali, si cu toate acestea PSD nu a mai considerat necesar ca deciziile Curtii sa fie respectate
Poate s-o fi schimbat definitia statului de drept intre timp. Ca sa fim sinceri, au trecut cateva ore de la revocarea lui Kovesi pana la adoptarea legii pensiilor speciale, timp in care, in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane s-o fi modificat sensul expresiei. Probabil acum "intr-un stat de drept NU se respecta deciziile CCR". Aveti dvs. o explicatie logica mai buna?
Concret, parlamentarii au mai incercat sa ofere acest cadou colegilor din administratia locala. Curtea Constitutionala a Romaniei a respins de doua ori, in 2016, introducerea pensiilor speciale pentru alesii locali, la sesizarea Guvernului condus de Dacian Ciolos.
CCR a motivat atunci ca nu sunt indeplinite conditiile de claritate, precizie si previzibilitate cu privire la natura juridica a "indemnizatiei pentru limita de varsta".
In fine, sa fie intr-un ceas bun de aceasta data!
Cum se vor calcula pensiile speciale si cati bani vor primi alesii locali?
Ministerul Muncii, Ministerul de Finante si Ministerul Dezvoltarii Regionale nu au trimis puncte de vedere cu privire la impactul bugetar pe care il vor avea aceste pensii speciale, insa probabil "are balta peste".
Cuantumul pensiei speciale se va calcula ca produs dintre numarul lunilor de mandat si 0,4% din indemnizatia bruta lunara pe care beneficiarul o castiga ca detinator al functiei.
Pentru a beneficia de pensie speciala, alesii trebuie sa aiba minimum un mandat intreg de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de consiliu judetean. In cazul mandatelor incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se va calcula proportional cu perioada de mandat exercitata. La calcularea pensiei speciale se vor lua in considerare maximum trei mandate (adica numarul lunilor de mandat nu poate fi mai mare de 144).
Pentru un singur mandat, primarul Capitalei, care primeste o indemnizatie lunara bruta de 14.065 de lei, ar urma sa primeasca o pensie speciala de 2.700 lei, brut.
Primarul unei localitati care are intre 5.001 si 10.000 de locuitori, avand o indemnizatie lunara de 7.975 lei brut, ar urma sa primeasca o pensie speciala de 1.531 lei brut/luna;
Primarul unei localitati cu maximum 3.000 locuitori, pentru ca are o indemnizatie lunara de 6.525 lei brut, ar primi o pensie speciala de 1.252 lei brut/luna.
Pensia speciala se va cumula cu orice alta pensie de stat sau dintr-un sistem de pensii private. Potrivit proiectului, alesii locali condamnati pentru infractiuni de coruptie nu vor beneficia de pensii speciale.
Alesii locali vor putea fi PFA-uri
O alta modificare in proiectului adoptat de deputati luni, le permite alesilor locali sa poata fi persoane fizice autorizate (PFA) sau "persoane care exploateaza o intreprindere individuala sau o intreprindere familiala".
Cu alte cuvinte, de acum inainte, alesii locali au dreptul sa desfasoare afaceri ca persoana fizica autorizata (PFA), fara a mai fi declarati incompatibili.
Astfel, in timpul mandatului, alesilor locali le sunt permise implicarile in afaceri, iar dupa ce mandatul se incheie, statul le mai ofera inca o pensie in plus. Pana la urma nu-i usor sa ocupi o functie publica si sa te ocupi si de propriul business, e necesara o recompensa.
Citeste si:
A inceput al 3-lea Razboi Mondial - de data asta unul comercial - Trump mareste taxele pe importurile de marfuri Chinei
In institutiile statului se va vorbi si limba minoritatilor
Printre prevederile proiectului legislativ adoptat de Parlament se numara eliminirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minoritatilor nationale in prefecturi, primarii, consilii judetene si locale, dar si cum vor fi montate placutele bilingve.
"Art.94.- Folosirea limbii minoritatilor nationale. alin. (1) In unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor, autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, precum si prefecturile, serviciile publice deconcentrate, au obligatia sa asigure in raporturile cu acestia, folosirea limbii minoritatii nationale respective, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentului Cod si ale tratatelor internationale la care Romania este parte.
alin. (2) Autoritatile si institutiile publice, precum si celelalte entitati juridice prevazute la alin.(1), prin hotararea organelor lor deliberative sau dupa caz, organelor de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minoritatilor nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale nu ating ponderea prevazuta la alin (1)", prevede proiectul adoptat de Senat.
Cu siguranta, la aceasta masura UDMR a avut un cuvant decisiv de spus, tinand cont de faptul ca partidul lui Kelemen Hunor are de multi ani ca obiective principale obtinerea unor astfel de drepturi pentru populatia minoritara pe care o reprezinta. Se pare ca alaturi de Executivul Dragnea-Dancila, acesta si-a indeplinit visul, reusind sa introduca limbile minoritatilor in institutiile de stat ale Romaniei.
PSD apreciaza mai mult decat orice alt partid de guvernamant, numarul parlamentarilor pe care ii aduce UDMR, si alaturi de care formeaza majoritatea lejera in Parlament. Ce mai conteaza in acest context cateva compromisuri legate de integritate nationala, suveranitate, independenta si unitate?
Citeste si:
Mugur Isarescu trage un semnal de alarma in legatura cu creditul ipotecar si cu gradul de indatorare al romanilor
Sursa foto: pexeles.com