Avem gaz, n-avem vointa: Reteaua de conducte de gaze din Romania e la pamant
gaze romanestiretea gazecompanii gazeengieeondelgaz griddistrigaz sudprofit
Reteaua de conducte de gaze din Romania creste cu doar 800 kilometri pe an. Intre 2011 si 2015, reteaua s-a marit cu doar 4.000 de kilometri. In acest context, 3 milioane de locuinte nu au acces la gaze.
In total, cu tot cu reteaua de transport, conductele de gaz din Romania au o lungime de circa 50.000 km, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica. O valoare mult prea mica pentru a deservi tuturor locuitorilor romaniei, astfel ca, desi tara noastra este pe locul 4 la productia de gaze in UE, 3 milioane de romani nu au acces la aceasta facilitate.
Totodata, cei 50.000 de kilometri ai nostri nici nu se compara cu cei 100.000 de kilometri ai Ungariei, tara ce nu are deloc gaz, ci importa 98% din Rusia.
In Iasi este localizata cea mai mare crestere a retelei de conducte de gaz de pe teritoriul tarii noastre. Iasul este un judet cu o retea de 1.260 de kilometri si o populatie de circa 770.000 de locuitori.
In ultimii cinci ani, Din 2011 pana in 2016, lungimea conductelor din Iasi a avansat cu 392,9 kilometri.
Iasul este urmat in top cinci de: Constanta (cu o crestere de 378,7 km), Ilfov (271,4 km), Giurgiu (237,3 km) si Cluj (196,5 km).
Judetele tarii unde se inregistreaza cea mai redusa crestere a conductelor de gaze sunt: Covasna, Harghita si Valcea.
Cea mai critica situatie este intalnita in Teleorman. Aici, reteaua de conducte de gaze nu doar ca nu s-a marit, ba chiar a scazut.
Potrivit datelor din piata, in acest moment la reteaua de distributie a gazelor naturale sunt conectati circa 3,5 milioane de consumatori casnici, peste 90% dintre acestia fiind alimentati prin conductele gestionate de Distrigaz Sud Retele, companie detinuta de francezii de la ENGIE, cel mai mare furnizor local de gaze, si Delgaz Grid, firma care se afla in portofoliul nemtilor de la E.ON.