Avem depozitele de gaz aproape full: politicienii ne anunta ca putem sta linistiti
depozite gaziarna 2022
Romania este pregatite sa intre in iarna, avem depozitele burdusite cu gaz, ne anunta demnitarii de la Palatul Victoria.
Conform celui mai recent anunt al premierului Nicolae Ciuca, Romania a reusit performanta de a inmagazina foarte mult gaz in depozite. Vorbim, concret, despre o cota de umplere care a sarit vineri de pragul de 90%!
Seful Executivului de la Bucuresti ne transmite ca putem sta linistiti, fiindca aceasta capacitate este suficienta, atat pentru economie, cat si pentru populatie, nu exista riscul ca la iarna sa ramanem fara resurse!
Practic, tara noastra s-a pus la adapost pentru sezonul rece care ne bate la usa, intr-un context international deosebit de sensibil, cu livrari stopate din partea Moscovei, cu o Europa care face eforturi pentru a inmagazina cat mai multe resurse pentru a nu duce lipsa de
gaz in sezonul rece, dar si cu previziuni sumbre ale specialistilor, care ne spun ca iarna va fi dificila, mai ales da va fi una geroasa.
"Avem cu 477 milioane de metri cubi de gaz depozitati deja in plus fata de anul trecut, adica 2,774 miliarde mc din capacitatea totala de stocare de 3,07 miliarde. Romanii si economia noastra vor avea la dispozitie intreaga cantitate de gaze necesara pentru a trece cu bine aceasta iarna, indiferent de cum va fi vremea.
Din cele 55 de milioane de metri cubi necesari pentru un consum zilnic mediu pe timpul iernii, aproape jumatate sunt produse intern, in mod curent, iar diferenta este acoperita de cantitatile din depozite. Evaluarile arata ca nu exista absolut nicio problema in alimentarea cu gaze pentru populatie, industrie, mediu de afaceri", a transmis, vineri, premierul Nicolae Ciuca.
"Avand preturi plafonate la gaze pentru romani si suficient gaz pentru functionarea economiei, Guvernul va continua sa sprijine activ atat cetatenii, cat si industriile noastre", a completat oficialul.
Si totusi, nu iarna aceasta ar urma sa fie cea mai grea
Exista opinii care spun ca Europa va trece cu bine de iarna aceasta, dar probleme vor aparea in iarna 2023-2034!
De ce? Fiindca acum am umplut depozitele si avem de unde sa consumam in sezonul rece urmator, dar e dificil de spus cum vom duce depozitele de gaz de la 20-30% cat s-ar putea sa le avem in primavara, din nou la 90%, fara importuri din Rusia.
"Deci iarna aceasta este dificila, dar iarna viitoare poate fi si foarte grea", a avertizat directorul executiv al Agentiei Internationale pentru Energie, miercuri, in urma unei reuniuni a Consiliului Economic al Finlandei, conform CNBC.
Conform lui Birol, vom iesi din iarna cu stocuri de 25-30%, iar pentru iarna viitoare vom avea din nou nevoie de 80-90%. Ceea ce se intreaba oficialul este cum vom reusi sa ne umplem din nou depozitele, de la un nivel atat de mic, la aproape capacitatea maxima. Din aceasta perspectiva, aprovizionarea pentru iarna lui 2023 e pusa sub semnul intrebarii de catre oficial!
"Ceea ce ne-a ajutat de data aceasta, [este ca] am importat inca niste gaz din Rusia in ultimele luni", a spus oficialul, insa stim cu totii ca Rusia foloseste resursele ca pe o arma in razboiul cu Ucraina si se "razbuna" pe sanctiunile occidentale prin inchiderea robinetului. In aceste conditii, ne intrebam de unde vom face rost de o cantitate atat de mare de gaz care sa compenseze livrarile de la Moscova?
Foto: freepik.com