Avem cea mai IEFTINA BENZINA din Uniunea Europeana
carburantbenzinamotorinauniunea europeanasupraacciza carburantiacciza motorinaacciza benzina
Scaderea accizei la carburanti, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie, a tras in jos costul pretului la pompa. Astfel, Romania se poate mandri acum cu cel mai mic pret la benzina din intreaga Uniune Europeana, detronand Bulgaria, dar si cu al treilea cel mai mic pret la motorina, dupa Bulgaria si Luxemburg.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2020, supraacciza la carburanti a fost eliminata. La inceputul lunii decembrie, premierul Ludovic Orban a afirmat ca, odata cu eliminarea supraaccizei la carburanti, va creste consumul si se va reduce inflatia. In plus, Orban spune ca va fi "atacata hotarat" evaziunea fiscala din domeniul produselor petroliere pentru a creste colectarea la buget.
De asemenea, o alta consecinta a eliminarii acestei supraaccize se oglindeste inca din primele zile ale anului, in scaderi semnificative de pret la pompa. Atat benzina, cat si motorina s-au ieftinit in Romania, ajungand sa aiba printre cele mai mici preturi din Uniunea Europeana.
Pretul benzinei, spre exemplu, este cel mai mic dintre toate statele membre, iar cel al motorinei ocupa pozitia a treia, la diferenta mica de prima si a doua pozitie.
"In data de 16 decembrie, pretul mediu din Romania era, pentru benzina, de 1,145 euro pe litru, mai mare doar decat cel din Bulgaria, de 1,106 euro. Dupa ieftinirea de la 1 ianuarie, in Romania se va inregistra asadar un pret mediu de 1,078 euro/litru, deci pretul va fi sub cel din Bulgaria (nu au existat stiri legate de vreo potentiala scadere a taxarii la sud de Dunare), si, implicit, cel mai mic din Uniunea Europeana.
La acelasi moment, 16 decembrie, statistica europeana arata un pret mediu al motorinei in Romania de 1,179 euro pe litru, mai mare doar decat cel din Bulgaria, Lituania si Luxemburg. Daca la acest pret aplicam reducerea de la 1 ianuarie, obtinem, pentru Romania, un pret mediu de 1,112 euro pe litru. Pret la care acest carburant este mai mic decat cel dn tara baltica si mai mare doar la a treia zecimala decat cel din Bulgaria si Luxemburg", arata
e-nergia.ro
In medie, distribuitorii de carburant de la noi au ieftinit preturile cu 30 de bani.
Ieftinirea putea fi insa mult mai semnificativa, insa accizele au fost recalculate, pe 31 decembrie si au fost majorate cu 9,11% fata de nivelul publicat cu o zi inainte in Monitorul Oficial, cu 117 lei/1.000 l la benzina si cu 107 lei/1.000 l la motorina, totul pentru a fi in concordanta cu noutatile legislative si sa fie in conformitate cu cele practicate in Uniunea Europeana.
Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, ca toata tarasenia cu eliminarea supraaccizei "este o mizerie" ca in timp ce romanii se pregateau de Revelion, Ministerul Finantelor a majorat accizele la carburanti: "Acesti oameni au inceput sa fure din buzunarele romanilor inca din prima zi a anului", sustinea liderul social-democratilor.
Insa ministrul Finantelor a iesit in spatiul public cu lamuriri, spunand ca "PSD iar a mintit" si explicand de ce au fost recalculate accizele.
“Dupa ce legea care elimina supraacciza a fost promulgata, MFP a recalculat nivelul accizei care sa tina cont de legea promulgata si de articolele 342 si 442 din codul fiscal. Cele doua articole actualizeaza acciza in functie de indicele de crestere a preturilor de consum publicat", a spus ministrul Finantelor. Astfel ca preturile au coborat cu 32 de bani pe litru, in conditiile in care companiile petroliere au aplicat aceste niveluri, publicate de Finante pe site, si nu pe cele din lege, caz in care reducerea ar fi fost de circa 45 de bani pe litru.
Citeste si:
Florin Citu: Evaziunea fiscala a ajuns o problema de securitate nationala
Citeste si:
AMENZILE RUTIERE au EXPLODAT la inceput de an