Lumea este plina de absolventi de contabilitate, care nu profeseaza in domeniu. Unii dintre ei sunt muzicieni (Mick Jagger), altii comedianti (Eddie Izzard) si unii sunt scriitori (John Grisham). Desigur, majoritatea celor care studiaza acest domeniu ajung sa aiba joburi de contabili, cel putin pentru o perioada de timp.
Daca te-ai gandit sa lucrezi in aceasta industrie, dar nu stii la ce sa te astepti, iti prezentam in randurile care urmeaza avantajele si dezavantajele pe care le implica o astfel de profesie.
In primul rand, daca studiezi contabilitatea, vei avea o idee clara despre parcursul carierei tale. Desi exista mai multe tipuri de contabili, responsabilitatile si abilitatile de care au nevoie in aceasta cariera sunt practic aceleasi, astfel ca atunci cand alegi o facultate in acest domeniu, stii din start la ce te inscrii.
Un al doilea avantaj al acestei profesii este ca ea se numara printre acelea care nu vor disparea prea curand. Fiecarui business ii trebuie un contabil ori o intreaga echipa și uneori chiar si persoanele fizice au nevoie de expertiza financiara. Atat timp cat oamenii necesita ajutor in privinta taxelor si cata vreme businessurile vor exista, nevoia de a apela la serviciile unui contabil - care sa urmareasca veniturile si cheltuielile, sa calculeze salariile si sa se ocupe de facturile fiscale - nu va disparea.
Un alt avantaj al acestei profesii il reprezinta oportunitatea de avansare in cariera, iar sansele pentru un contabil sa gaseasca un loc de munca mai bine platit sunt mai mari decat in cazul altor profesii. De asemenea, castigul financiar nu este de ignorat. Potrivit Paylab.ro, comparatorul de salarii lansat de eJobs România, un expert contabil are în medie un salariu de 3.930 de lei net. Contabilitatea este pe locul al cincilea in topul celor mai bine platite domenii din Romania, dupa IT, Juridic, Banking si Resurse Umane.
In primul rand, procesul de invatare in domeniul contabilitatii nu se opreste odata ce ai absolvit facultatea. Pentru a evolua in cariera, este important sa tii pasul cu schimbarile din industrie, de aceea procesul de invatare este unul continuu.
Un alt dezavantaj al acestei profesii este ca munca este repetitiva. Majoritatea timpului il vei petrece in fata computerului, sortand si analizand facturile fiscale. Poate fi o munca monotona, dar, in acelasi timp, meticuloasa. In functie de personalitatea ta, aceasta profesie poate sau nu poate fi potrivita pentru tine.
Totodata, contabilitatea implica, de regula, un program standar de la 9.00 la 17.00, cu exceptia unor perioade din an, cand deadline-urile ar putea modifica structura orelor de munca. Este vorba fie de inchiderea fiscala, care presupune finalizarea si depunerea declaratiilor, fie de inchiderea contabila, care are loc in ultimele zile ale lunii in curs si primele ale lunii urmatoare. Exista, totusi, si un avantaj in toata aceasta agitatie, lucrurile se asaza si incetinesc semnificativ dupa aceste perioade incarcate.
Contabilitatea este unul dintre domeniile de activitate stresante, deoarece, daca esti responsabil de situatia financiara a unei organizatii, presiunea poate fi destul de mare. Insa, atat in privinta avantajelor, cat si a dezavantajelor, un factor important il reprezinta personalitatea fiecaruia. Astfel, experientele negative sau pozitive au legatura cu locul de munca si cu rolul pe care un contabil si-l asuma.
Sursa foto: Worawee Meepian/ Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212