Au modificat RO e-Factura: anunt clar de la Ministerul de Finante, ce s-a schimbat de la 1 ianuarie pana acum
ro e facturafactura electronicaanaf
Desi de-abia fusese lansat la 1 ianuarie 2024, sistemul obligatoriu RO e-Factura in relatia B2B (business to business), a si suferit primele modificari de substanta.
Despre ce s-a schimbat ne vorbeste chiar Ministerul de Finante, care subliniaza ca e vorba despre niste "imbunatatiri" aduse sistemului.
Noutati RO e-Factura
Ministerul de Finante precizeaza ca, de la 1 ianuarie 2024 si pana in prezent, s-au efectuat o serie de corectii la aplicatia de completare oferita gratuit de MF/ANAF, pe baza feedback-ului primit de la utilizatori.
O alta modificare importanta este ca din 16 ianuarie sistemul nu mai permite introducerea facturilor duplicat.
In continuare, un nou pas la care se lucreaza este posibilitatea de a trimite facturi in numele furnizorului (autofacturarea).
"Putini credeau ca vom fi a patra tara din Uniunea Europeana care reuseste sa implementeze acest sistem, despre care am spus de la bun inceput ca este vital pentru lupta noastra cu evaziunea. Iata ca pana acum nu au fost intervale de timp in care sistemul sa nu functioneze. Echipa CNIF/ANAF a inceput sa lucreze de aproape cu firmele care ofera servicii de contabilitate cu sistemul e-Factura, pentru ca orice imbunatatiri care pot sa faca mai usoara viata contribuabililor sa fie implementate.
Nu excludem ca pot sa apara dificultati si ca pot fi identificate aspecte care necesita imbunatatiri, tocmai de aceea abordarea este una cat se poate de constructiva; suntem langa contribuabili si nu se aplica niciun fel de sanctiuni pana in aprilie. Ne-am angajat sa fim flexibili si receptivi la feedback, cred ca asta este cel mai important. In final, cu siguranta vom depasi toate dificultatile si ne vom asigura ca sistemul e-Factura este o solutie robusta si adaptabila la nevoile in continua schimbare ale mediului de afaceri”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
In contextul implementarii cu caracter obligatoriu a
sistemului RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024 in relatia business-to-business (B2B), pana in prezent, peste 10 milioane de facturi au fost inregistrate cu succes in sistemul e-Factura, in valoare totala de 45 miliarde de lei.
Statusul facturilor expediate este actualizat la fiecare 30 de minute
AICI.
Ce trebuie sa stim despre cum functioneaza acum RO e-Factura
Reamintim ca, in situatia in care sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu este functional timp de minimum 24 de ore, obligatia de transmitere prevazuta la art.10 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.120/2021 se suspenda pana la repunerea in functiune a sistemului.
Termenul-limita pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania, in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.
In perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu se sanctioneaza.
Foto: manager.ro