Atentie soferi: Tarifele de referinta pentru politele RCA se modifica
tarifele de referinta pentru rcacreste rcacrestere paidtarife mai mari pentru asiguraritarife asigurari 2018polite rca 2018pret polite rcapret polite paid
Cornel Coca Constantinescu, vicepresidentele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a declarat ca tarifele de referinta ale politelor de asigrare a raspunderii civile auto (RCA) se vor calcula dupa alte scheme, ceea ce va genera atat cresteri de costuri, cat si scaderi, in functie de fiecare situatie.
„Aceste tarife vor fi calculate astazi dupa alte coordonate decat au fost in anul precedent si este foarte important ca ele sa ramana in zona acelui buffer de 36%, numit de noi Factorul N, si care face diferenta dintre clientii cu risc scazut si mediu si clientii cu risc ridicat”, a spus oficialul ASF, al carui mandat acopera sectorul de asigurari din portofoliul institutiei.
„Clasele de bonus-malus influenteaza tarifele de referinta, pentru ca apare un factor de corectie determinat de nevoia de a creste rezervele tehnice sau de a avea in vedere cat la suta vei fi bonusat pentru un anumit numar de evenimente”, a mentionat Cornel Coca Constantinescu intr-un interviu acordat pentru Mediafax.
De asemenea, tot in cadrul aceluiasi interviu, acesta a abordat si relatia companiilor de asigurari si service-urilor auto, recomandat sa se aiba in vedere caltatea serviciilor prestate, nu doar preturile cele mai mici, deoarece o manopera de proasta calitate sau piese de calitate indoielnica, pot pune in pericol siguranta circulatiei pe drumurile publice din Romania.
In ceea ce priveste colaborarea dintre service-uri si asiguratori, eu cred ca aceasta este o piata libera, fiecare stabileste cu cine lucreaza. Pot avea parteneriate intre ei, dar deosebit de important este sa inteleaga ca acestea nu trebuie facute in detrimentul asiguratilor. Ne intereseaza siguranta rutiera, ne intereseaza ca piesele respective sa aiba un pret corect, pentru ca tot ce este pret incorect (sau ore de manopera cu tarife foarte ridicate) se regaseste in ... tarifele viitoare pe care le vor calcula asiguratorii. E un cerc vicios, si ar trebui sa primeze respectul intre toti participantii la aceasta piata", a declarat vicepresidentele ASF.
Tot vicepresedintele ASF a mentionat faptul ca nu numai politele RCA vor suferi modificari, ci si asigurarile obligatorii pentru locuinte, PAID. Potrivit declaratiilor lui Constantinescu, in 2018 se va schimba si modalitatea de functionare a acestui program, astfel incat "sa creasca gradul de acoperire cu asigurari" a fondului locativ.
"Romania se afla pe harta europeana a seismelor, alaturi de Italia, Grecia, Portugalia si o parte din Turcia, iar Bucurestiul este a doua capitala europeana, dupa Lisabona, expusa la riscul de cutremur. Dar, in Romania, 96% din imobile sunt detinute in proprietate de romani, care si locuiesc in ele. Atunci de ce nu ne protejam aceste imobile?
Cred ca si noi, dar si companiile de asigurari, avem obligatia de a informa populatia. Nu e bine sa ne intrebam de ce oamenii nu sunt amendati, de ce nu sunt sanctionati (n.n. – pentru neasigurarea obligatorie a locuintelor), din punctul meu de vedere e o greseala. In cazul unei daune, riscul e sa pierzi tot ce ai, daca locuinta nu e asigurata. Mai sunt si voci care spun „in zona unde locuiesc eu nu sunt cutremure”, dar si persoanele respective pierd, pentru ca aportul lor la banii publici este similar cu al celor care sunt expuse acestor riscuri. Deci o scadere a fondurilor publice ca urmare a acelor daune le afecteaza, indirect, si pe aceste persoane", a precizat Constantinescu in interviu.
Tarifele de referinta in cazul RCA nu reprezinta masuri obligatorii pentru asiguratori, ele fiind repere dupa care se ghideaza proprietarii de autoturisme in negocierile dintre ei si companiile de asigurari auto, cand isi doresc sa incheie un contract.
In cazul PAID, acesta este un consortiu (pool) de societati de asigurare care au ca activitate principala emiterea, negocierea si incheierea de polite de asigurare obligatorie pentru locuinte impotriva riscului de cutremur, alunecari de teren si inundatii, aflandu-se sub supravegherea Autoritatii de Supraveghere Financiara.