Atentie! O noua ordonanta de urgenta permite politistilor si procurorilor sa afle tot ce misca in conturile bancare!
supraveghere conturiacces conturi bancareverificare conturi bancare
Pana acum, numai ANAF avea acces la informatiile legate de conturile bancare ale romanilor. Insa, prevederile unei noi Ordonante de Urgenta permite mai multa transparenta, astfel, incat si politistii si procurorii pot vedea cati bani aveti in cont si de unde provin acestia.
Guvernul a adoptat o OUG care permite accesarea informatiilor noastre financiare, precum si la analizele financiare si la informatiile privind
conturile bancare.
OUG a fost emisa pentru a facilita accesul autoritatilor competente la informatiile financiare, analizele financiare si la informatiile privind conturile bancare, precum si utilizarea acestora in scopul prevenirii, depistarii, investigarii sau urmaririi penale a infractiunilor grave.
Inainte de aparitia acestei OUG, pentru ca un procuror sa aiba acces la conturi, trebuia sa solicite datele financiare ale unei persoane de la ANAF.
Noua OUG prevede si facilitarea accesului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor din subordinea Ministerului Finantelor la informatiile din domeniul aplicarii legii pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului.
Printre prevederi, se mai numara facilitarea cooperarii dintre Oficiu si unitatile de informatii financiare din celelalte state membre ale Uniunii Europene, precum si schimbul de informatii financiare si analize financiare dintre autoritatile competente si autoritatile din celelalte state membre ale Uniunii Europene.
OUG stabileste si conditiile de acces ale Agentiei Uniunii Europene pentru Cooperare in Materie de Aplicare a Legii, denumita in continuare Europol, la informatii privind conturile bancare si la informatii financiare sau analize financiare.
Iata si care sunt autoritatilor care pot accesa registrul centralizat de conturi bancare:
- Politia Romana, Politia de Frontiera Romana si Directia Generala Anticoruptie din subordinea Ministerului Afacerilor Interne;
- Parchetul de pe langa ICCJ-Sectia de urmarire penala si criminalistica si Sectia parchetelor militare, Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, precum si Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie;
- Departamentul pentru Lupta Antifrauda.
Foto: pexels.com