Atentie mare daca va imprumutati in euro acum, dar si daca aveti deja credite de platit
credite in euroimprumuturi in euro
Romanii care intentioneaza sa acceseze credite in moneda unica europeana, precum si cei care au de rambursat imprumuturi, trebuie sa stie ca Banca Centrala Europeana (BCE) a luat o noua decizie privind dobanzile.
In cea mai recenta pozitie a sa, BCE a decis sa mentina dobanda de referinta la 4%, ceea ce inseamna ca nu scad dobanzile si nici nu se relaxeaza conditiile de finantare impuse de bancile comerciale pentru firme si populatie.
4% dobanda de referinta a BCE reprezinta cel mai piperat nivel pe care l-a avut vreodata, iar daca inflatia nu va ajunge la un nivel considerat a fi sigur de catre economistii europeni, nu vom vedea dobanzile ducandu-se in jos, din pacate. Cel mai probabil, dobanda va scadea daca inflatia in zona euro va ajunge sub pragul de 2% pe an, un obiectiv ce s-ar putea materializa in 2024, tinand cont ca in luna martie aceasta se situa la 2,4%. Suntem in mod evident intr-o situatie mult mai buna decat eram in 2022, cand inflatia in zona euro sarise de pragul psihologic de 10%.
"Chiar daca anuntul de politica monetara nu mentioneaza in mod explicit luna iunie ca fiind momentul pentru o prima reducere a dobanzii, credem ca sedinta de astazi ar trebui sa marcheze ultima oprire inainte de reducere”, a declarat Carsten Brzeski, seful departamentului de cercetare macro la nivel mondial al bancii olandeze ING.
Acelasi semnal vine de la BNR si pentru creditele in lei
In aceeasi nota, BNR-ul nostru a decis sa mentina dobanda-cheie la 7% pe an, institutia preferand sa fie prudenta si sa astepte o ameliorare a puseului inflationist, care din fericire a aparut deja; inflatia in Romania inregistreaza a doua luna consecutiva de scadere.
"Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de astazi, 4 aprilie 2024, a hotarat urmatoarele:
-
mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an;
-
mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an;
-
mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit", a informat BNR, pe 4 aprilie.
"Rata anuala a inflatiei s-a marit in linie cu previziunile in ianuarie 2024, la 7,41 la suta, de la 6,61 la suta in decembrie 2023, si s-a redus in februarie la 7,23 la suta. Avansul fata de finele anului trecut este atribuibil in principal cresterii ample a dinamicii anuale a pretului energiei electrice sub impactul unui efect de baza, precum si scumpirii combustibililor si produselor din tutun pe fondul majorarii accizelor si al maririi cotatiei titeiului", se mai arata in informarea BNR.
Foto: unsplash.com