Atentie: Declaratia Unica se modifica. Va include un nou tip de venit
declaratia unicaimpozitmonede virtualecriptomonedemonede digitalecontributiicontributia la sanatateimpozit pe venit
Declaratia Unica va include si veniturile inregistrate din tranzactionarea criptomonedelor, a anuntat Corina Mindoium, Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit si Contributii Sociale, EY Romania.
Pe langa faptul ca Declaratia Unica va include de acum inainte si veniturile inregistrate din tranzactionarea criptomonedelor, EY Romania mai anunta si faptul ca formularul va trebui depus pana la cel tarziu 16 martie 2020.
Data de 16 martie 2020 este si termen de plata a impozitului pe venit pentru anul 2019 si a contributiei sociale de sanatate sau a contributiei la pensie pentru anul 2019, a mai transmis Corina Mindoiu.
Astfel, persoanele care inregistreaza venituri din tranzactionarea monedelor virtuale, dar si cei care trebuie sa achite impozitul pe venit pe anul anterior, dar si contributia la sanatate sau la pensie aferente anului trecut, trebuie sa completeze si sa depuna formularul unic pana la data de 16 martie 2020.
Totusi, chiar daca mai este suficient timp pana atunci, EY Romania recomanda recomanda contribuabililor sa se organizeze din timp, pentru ca, daca vor astepta ultimele zile sau chiar ultima zi de depunere a Declaratiei Unice, e posibil sa nu poata realiza acest lucru, pentru ca exista riscul ca Spatiul Privat Virtual sa se blocheze.
Totodata, ea a reamintit ca de 2 ani nu mai avem decizie de impunere. "Nu asteptati deciziile prin Posta pentru ca nu o sa vina. Pana pe 16 martie 2020 trebuie sa si achitati”, spune reprezentanta EY.
"Suntem in al treilea an de declarare a veniturilor prin prisma unui formular consolidat care a suferit de-a lungul acestor ani modificari mai mult de format. Va suferi modificari si, in curand, veniturile din tranzactionarea criptomonedelor vor trebui declarate prin prisma acestui formular. Restul modificarilor sunt mai mult de forma, nimic material. Ce vreau sa retineti vizavi de declaratia unica este ca termenul de depunere a formularului este 16 martie 2020. Nu avem nicio informatie cu privire la prelungirea termenului asa cum s-a intamplat in anii precedenti. Data de 16 martie 2020 este si termen de plata a impozitului pe venit pentru anul 2019 si a contributiei sociale de sanatate sau a contributiei la pensie pentru anul 2019. De vreo doi ani nu mai avem decizie de impunere. Deci va rog frumos nu asteptati deciziile prin posta pentru ca nu o sa vina", a spus Corina Mindoiu.
Declaratia se poate depune in format electronic prin Spatiul Privat Virtual (SPV) sau pe hartie. "Va incurajez sa depuneti declaratia pentru ca Fiscul emite popriri pe toate conturile bancare pe care le gasesc. Bancile sunt obligate in cateva zile sa dea curs acelor popriri”, a afirmat reprezentanta EY.
Cine trebuie sa depuna Declaratia Unica in 2020
-
Veniturile obtinute din strainatate, anume venituri din chirii, din vanzarea de titluri de valoare, din dividende, din dobanzi, din activitati independente, venituri din membru de board pentru activitati defasurate in strainatate (chiar daca veniturile din aceste activitati au fost impozitate la sursa, cum e cazul dividendului sau dobanzii – chiar si asa, ele trebuie declarate). Exista schimb de informatii si la nivel de persoane fizice si, la un moment dat, Fiscul va afla despre ele.
-
Trebuie declarate si veniturile care au sursa din Romania, venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, chirii. Nu dobanzi si dividende cu sursa din Romania pentru care impozitul se retine la sursa. Totusi, toate aceste venituri pe care le-am mentionat trebuie cuantificate si in functie de cat reprezinta ca suma, adica daca cuantumul depaseste 12 salarii minime/economie, atunci voi datora si contributia la sanatate.
-
Daca avem si venituri care curg in cursului anului 2020 si estimam ca cuantumul va depasi acelasi plafon la sanatate, atunci voi completa si sectiunea de venit estimat.
-
Nu in ultimul rand, din acest an, trebuie sa completeze si sa depuna Declaratia Unica si cei care inregistreaza venituri din tranzactii cu monede virtuale. Noul Cod fiscal prevede ca daca o persoana fizica obtine venituri de peste 6.000 de lei pe an din criptomonede trebuie sa plateasca la stat un impozit pe venit de 10%. In cazul in care intr-un an o persoana fizica castiga intr-un an echivalentul a 12 salarii minime brute, vor trebui sa plateasca si CASS, respectiv 10%. De asemenea, conform legislatiei in vigoare, persoanele care au un castig de sub 200 de lei la fiecare tranzactie cu criptomonede si nu mai mult de 600 pe an in total, nu sunt obligati sa declare sumele in declaratia unica.