Astazi va fi semnat Acordul politic propus de Iohannis
acord nationalklaus iohannispartide politicepnlpsdpro romania
Acordul Politic National, prin care Klaus Iohannis isi doreste transpunerea rezultatului de la Referendum in politica, va fi semnat astazi, 13 mai. Pentru aceasta, incepand cu ora 16:00, la Palatul Cotroceni va avea loc o ceremonie publica.
Partidele care vor participa la ceremonie sunt: USR PLUS, PNL, PMP si PRO Romania.
Presedintele tarii a propus semnarea de catre partidele politice a acesui pact, cu scopul de a transpune in legislatia nationala rezultatele referendumului din 26 mai 2019. Pactul a fost conceput dupa ce presedintele a purtat discutii cu toate partidele politice.
"Am decis sa invit partidele politice parlmentare sa semnam un acord national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei. Sau daca vreti altfel, un pact politic pentru Romania europeana. Asadar, acord politic national care contine in esenta urmatoarele chestiuni: transpunerea in legislatie a interdictiei privind amnistia si gratierea pentru corupti, a interdictiei adoptarii de ordonante de urgenta in justiti, extinderea dreptului de sesizare a CCR. Dar si transpunerea masurilor necesare asigurarii integritatii in functiile publice, revizuirea legilor justitiei, inclusiv a ordonantelor de urgenta prin care au fost modificate, si in strict acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia, a rapoartelor MCV si GRECO, adoptarea modificarilor Codului penal si a Codului de procedura penala numai cu respectarea deplina a recomandarilor Comisiei de la Venetia si Comisiei Europene”, a spus Klaus Iohannis dupa consultarile de la Cotroceni.
PSD a cerut ca pactul propus de Iohannis sa fie completat, cu alte sapte puncte speciale, dupa cum urmeaza:
"1. Sustinerea unei Uniuni Europene cu o singura viteza, in care toate statele membre sa se bucure de aceleasi drepturi si beneficii.
2. Actiunea tuturor fortelor politice din Romania pentru inlaturarea dublului standard in Uniunea Europeana. Nimic din ce este permis in alte state membre sa nu fie interzis in Romania, iar ceea ce este respectat in alte state sa fie respectat si in Romania.
3. Condamnarea protocoalelor secrete incheiate intre institutiile din sistemul judiciar si alte institutii. Justitia trebuie sa fie independenta si transparenta.
4. Asigurarea si garantarea independentei judecatorilor fata de influentele politice, cat si fata de orice alta forma de presiune exercitata asupra acestora.
5. Garantarea si respectarea in totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si condamnarea publica a oricarei forme de abuz.
6. Armonizarea legislatiei romanesti la valorile si principiile europene pentru inlaturarea oricaror forme de discriminare din societatea romaneasca.
7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activeaza in mai multe state membre, astfel incat sa se elimine discriminarea in privinta salarizarii pe teritoriul Uniunii”.