Astazi aflam daca una dintre principalele agentii de rating scade statul roman la categoria GUNOI
rating de taraperspectiva economicapreviziuni economicecheltuielideficit bugetarbugeteconomieclaudiu nasuiusr
Astazi ''vom afla daca una dintre principalele agentii de rating scade statul roman la categoria "gunoi”, a transmis deputatul USR, Claudiu Nasui, care considera ca economia Romaniei este "in pragul prapastiei". "De acest rating depinde nu numai cati bani vom mai da pe dobanzi (deja dam mult), ci si investitiile straine in Romania", a atras atentia Nasui.
Agentia de rating Standard&Poor’s urmeaza sa transmita pe 5 iunie noul rating de tara al Romaniei. Vom afla, deci, daca se pastreaza perspectivele negative sau vom fi trecuti in lista tarilor "Non-investment grade”-nerecomandat investitiilor.
Conform analizelor S&P, Moody's si Fitch, Romania se afla in categoria BBB-, perspectiva fiind negativa. Trecerea la "Non-investment grade” ar inseamna o lovitura dura pentru tara noastra, care ne-ar arunca pe marginea prapastiei, atrage atentia deputatul USR, Claudiu Nasui.
Azi ''vom afla daca una dintre principalele agentii de rating scade statul roman la categoria ''gunoi''
”Romania in pragul prapastiei
Maine vom afla daca una dintre principalele agentii de rating scade statul roman la categoria „gunoi”.
Stiu ca e un subiect mai tehnic, dar este extrem de important pentru noi. De acest rating depinde nu numai cati bani vom mai da pe dobanzi (deja dam mult), ci si investitiile straine in Romania.
Ratingul de tara este o nota care reflecta capacitatea statului de a-si rambursa datoriile. Cu cat un stat are o nota mai mare, cu atat este perceput ca fiind mai capabil sa-si ramburseze datoriile si cu atat va beneficia de dobanzi mai mici. De ce? Pentru ca investitorii se vor ingramadi sa-l imprumute. Si, invers, cu cat are o nota mai mica, cu atat va avea dobanzi mai mari pentru ca vor fi putini investitori care sa vrea sa-si dea banii statului acela", a transmis deputatul.
"Romania este efectiv la limita dintre "investibil” si "neinvestibil”
Conform unor tabele prezentate pe pagina sa de Facrbook, in care prezinta analizele cu privire la economia Romaniei ale celor mai importante agentii de rating, concluzia lui Nasui este ca "Romania este efectiv la limita dintre "investibil” si "neinvestibil”. Sub o anumita nota, agentiile nici nu mai recomanda investitia in statul respectiv. Atunci se zice ca titlurile de stat emise devin „gunoi” (junk). Exact acolo este statul roman. Aproape 4 ani de explozie de cheltuieli constanta ne-au adus aici".
In continuare, Nasui atrage atentia asupra faptului ca in actuala guvernare a PNL, cheltuielile bugetare au crescut foarte mult, desi liberalii criticau acest lucru cand erau in Opozitie.
"Chiar daca atunci cand era in opozitie PNL-ul critica politica de explozie a cheltuielilor. Odata ce a ajuns la guvernare cheltuielile au tot crescut iar si inainte de pandemie. Dupa 4 luni, cheltuielile statului cresc din nou cu procente duble: 13%.
Incasam mult mai putin decat cheltuim. Deficitul a fost enorm anul trecut si este enorm in actualul buget pe anul 2020. Iar asta, atentie, inainte de pandemie. Acum cu pandemia explozia deficitului este cu atat mai mare", transmite Nasui.
"Sansele sa ni se imbunatateasca nota sunt zero. Guvernul spera mult macar sa ramana unde este"
Nasui e de parere ca nu vom primi un rating de tara mai bun pe 5 iunie, dar ridica o alta problema: "ca agentiile dau si o perspectiva tarii, nu doar o nota. Perspectiva este menita sa dea o indicatie asupra notei viitoare. La absolut toate companiile de rating, perspectiva Romaniei este negativa. Deci viitoarea nota are sanse mari sa fie mai proasta".
"3 ani de guvernare socialista si inca 6 luni de guvernare fals liberala au dus Romania pe marginea prapastiei"
"Problema e ca daca ne scade nota intram direct in categoria neinvestibila. Multi investitori nu vor mai imprumuta statul roman si dobanzile pe care le platim vor exploda. Apropo de dobanzi noi deja platim din ce in ce mai multi bani pe dobanzi. Doar anul acesta cheltuielile cu dobanzile au crescut cu 12.5%.