Asociatia Berarii Romaniei, ingrijorata de noile poveri fiscale anuntate de Guvern
bereasociatia berarii romanieitaxepovara fiscalascadereconsum
ABR doreste sa isi exprime opinia ca urmare a recentelor masuri fiscale anuntate de catre Ministerul de Finante pentru anul 2014, in stransa legatura cu acordul cu institutiile financiare internationale, mai exact, in legatura cu preconizata crestere a valorii accizei in lei prin ajustarea cu media anuala a indicelui preturilor de consum.
“Sutem ingrijorati de aceasta practica constanta a autoritatilor romane de a nu oferi predictibilitate mediului de afaceri si de a constitui pe hartie cresteri ale veniturilor bugetare prin sporirea accizelor. Realitatile pietei ultimilor ani ne-au demonstrat insa ca presiunea fiscala nu face altceva decat sa conduca la o diminuare a consumului, deci la o scadere a veniturilor colectate la buget. Am analizat volumele de vanzari inregistrate pe piata berii dupa primele opt luni ale lui 2013, perioada ce a urmat cresterii de acciza cu aproximativ 16% in lei aplicata la inceputul anului. Asa cum preconizam atunci, sub impactul acestei masuri, piata a inregistrat deja o contractie de 8%, semnificativa si edificatoare pentru eficacitatea acestui tip de interventie fiscala. Istoria inceputului de an se repeta acum insa: Guvernul Romaniei a anuntat recent masuri de aceeasi natura, ingrijoratoare deopotriva pentru producatori si pentru iubitorii berii – cresterea valorii accizei in lei prin ajustarea cu media anuala a indicelui preturilor de consum.”, a spus Constantin Bratu, Director General Asociatia Berarii Romaniei.
Scaderea cu 8% a consumului de bere pe primele opt luni ale anului in curs, fata de anul trecut, a adus piata la cel mai mic nivel de dupa 2008, aferent perioadei mentionate. In contextul unei puteri de cumparare inca fragile a romanilor, presiunea fiscala sporita asupra producatorilor de bere ca urmare a cresterii nivelului accizei la inceputul anului in curs si-a pus puternic amprenta asupra trendului pietei.
“Experienta ultimilor ani, in care sub impactul unor factori de natura economica si fiscala piata berii a inregistrat contractii semnificative – inclusiv sub raportul valorii adaugate generate in economie si a numarului locurilor de munca create -, ne-a dovedit ca masurile care se regasesc acum in proiectul de ordonanta conduc o data in plus la descurajarea mediului de afaceri, a investitiilor si a cresterii economice, alimentand o spirala descrescatoare a economiei. Mai mult, consideram incorecta schimbarea regulilor in mod arbitrar, fara a lua in considerare potentialele implicatii sectoriale si la nivelul intregii economii, pe termen scurt si lung. Facem un apel catre autoritati pentru respectarea principiilor transparentei legislative, a stabilitatii fiscale si predictibilitatii in mediul de afaceri, premisele cresterii economice. Totodata, ne exprimam o data in plus convingerea ca proiectul prezentat de Guvern trebuie sa includa in primul rand masuri menite sa creasca gradul de colectare si sa combata evaziunea fiscala.” a adaugat Constantin Bratu.
Berarii Romaniei considera necesara diminuarea evaziunii fiscale la nivelul pietei bauturilor alcoolice, ceea ce poate aduce venituri suplimentare si substantiale la bugetul de stat.
Masuri menite sa intervina in aceasta zona ar avea efecte benefice pe termen lung si la nivelul intregii economii. Totodata, experiente anterioare au dovedit ca politicile de austeritate si de crestere de taxe, cu efecte directe asupra nivelului consumului, nu pot genera crestere economica.
Cu o productie locala in proportie de 98%, sectorul berii are cel mai mare aport la bugetul de stat in privinta accizei colectate in categoria bauturilor alcoolice, respectiv aproape 60% din accizele platite sunt acoperite de bere, in conditiile in care nivelul evaziunii in productia de bere este zero.
Taxele colectate in prezent pentru bugetul de stat reprezinta aproximativ 45% din pretul unei beri. Orice taxare suplimentara inseamna o crestere a acestui nivel si, ca si in cazul altor produse accizabile, va face berea mai putin accesibila. Intr-un mediu economic inca afectat de criza economica, recenta masura anuntata de Ministerul de Finante nu face altceva decat sa lase mai putina bere pe mesele romanilor, in conditiile in care puterea de cumparare sub presiunea noilor taxe va fi in continua scadere.