Arafat, transant la adresa industriei ospitalitatii: Deci industria HoReCa, la fiecare val, a avut suparari si nu era multumita. Nu se poate face business la 10 cazuri la mie
horecaindustria opsitalitatiiraed arafathotelurirestaurante
Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat, marti seara, ca industria ospitalitatii ar trebui sa inteleaga perioada dificila pe care o traversam. Oficialul spune ca, fiecare val pandemic si restrictiile de rigoare au fost intampinate cu nemultumire din partea patronatelor HoReCa, dar nu se poate face business as usual la o rata de infectare atat de mare, pentru ca altfel "noi nu vom controla situatia niciodata".
"Nu putem combate pandemia si cand ajungem la faza in care suntem acuma pe dorintele industriei HoReCa - imi pare rau! Deci industria HoReCa, la fiecare val, a avut suparari si nu era multumita si am inteles cu totii, a inteles si Guvernul, a inteles toata lumea. La acest moment, industria HoReCa functioneaza mai departe, nu s-au inchis restaurantele, nu s-au inchis cafenelele, nu s-au inchis hotelurile, dar s-au pus niste reguli. Industria HoReCa trebuie sa inteleaga ca, daca acest lucru nu se facea in acest mod, in aceasta faza se ajungea la inchidere.
Dar nu s-au inchis, s-au pus niste reguli. Daca industria HoReCa vrea sa ne spuna acuma ca sa lasam si la 10 la mie situatia ca ei sa faca toate conferintele si cursurile si business as usual, inseamna ca noi nu vom controla situatia niciodata.
Asa ca trebuie si ei sa inteleaga partea noastra care combatem aceasta pandemie, si combatem acest virus si efectele lui. Am ajuns la o faza in care va trebui, la acest moment, controlata. Controlul s-a ales sa nu se faca printr-un lockdown total, dar totusi anumite masuri trebuie sa se implementeze",a afirmat Raed Arafat, marti seara, intr-o emisiune la TVR.
Citeste si: Angajatii din HoReCa, la limita supravietuirii? Nu-mi mai permit nici sa mananc resturi
Ce a mai spus seful DSU
Tot marti seara, seful DSU a vorbit si despre o noua lege care se pregateste si care ar putea intra in vigoare in "doua-trei saptamani". Mai exact, este vorba despre obligativitatea impusa angajatilor din sistemul public de a intra la serviciu pe baza Certificatului verde digital.
Arafat a mai spus ca legea nu vizeaza angajatii de la privat si nu impune, ca in alte tari, vaccinarea obligatorie. Oamenii pot alege sa se testeze periodic, dar pe banii lor.