Aproape jumatate de milion de romani nu isi gasesc un loc de munca
somajsomerilocuri de muncajoburipiata muncii
Institutul National de Statistica a transmis noi date privind situatia pietei muncii din tara noastra. Se pare ca somajul este pe o panta descendenta, desi firava, insa numarul romanilor neintegrati pe piata muncii ramane destul de ridicat.
Potrivit Institutului National de Statistica, in luna aprilie, Romania avea 474.000 de someri. Aproape jumatate de milion de romani nu erau, deci, integrati pe piata muncii.
Vestea buna este ca, prin comparatie cu luna precedenta (martie 2021),
numarul somerilor romani cunoste o mica scadere. In martie, acesta se ridica la 485.000 de persoane.
”Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru luna aprilie a anului 2021a fost de 474.000 persoane, in scadere fata de luna precedenta (485.000 persoane)", spun analizele.
”Rata somajului in luna aprilie 2021 a scazut cu 0,1 puncte procentuale fata de cea inregistrata in luna precedenta (5,8%). Rata somajului la barbati a fost cu 0,6 puncte procentuale mai mare decat la femei”, arata datele Institutului National de Statistica (INS).
Tot datele INS ne prezinta situatia femeilor si a barbatilor, in ceea ce priveste integrarea pe piata muncii. Astfel, "pe sexe, rata somajului la barbati a depasit-o cu 0,6 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 6,0% in cazul persoanelor de sex masculin si 5,4% in cazul celor de sex feminin)", transmite INS.
Referindu-ne tot la categoria de varsta 25-74 ani, rata somajului a fost estimata la 4,6% pentru luna aprilie 2021 (4,9% in cazul barbatilor si 4,2% in cel al femeilor).
Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezenta 75,4% din numarul total al somerilor estimat pentru luna aprilie 2021.
Incepand cu anul 2021 metodologia Anchetei fortei de munca in gospodarii (sursa primara a datelor din acest comunicat) a fost revizuita pentru a raspunde cerintelor noilor regulamente europene intrate in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2021. Aceste modificari genereaza un impact sesizabil asupra estimatiilor, in special asupra numarului populatiei ocupate (si implicit asupra numarului populatiei active -care este numitorul indicatorului „rata somajului”). Din acest motiv datele provizorii publicate pentru lunile ianuarie-aprilie 2021 nu sunt comparabile cu cele publicate pentru perioadele anterioare, precizeaza INS.
Citeste si: Femeile au decontat cea mai scumpa nota de plata a pandemiei: Au pierdut 800 de miliarde de dolari anul trecut (mai mult decat PIB din 98 de tari la un loc)
Paradoxal, firmele romanesti se plang de faptul ca inregistreaza un deficit acut de forta de munca
Una dintre industriile grav afectate de lipsa de personal este cea a Moraritului, Panificatiei si Produselor Fainoase.
Presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu, sustine ca firmele din acest domeniu se confrunta cu un deficit de personal de aproximativ 10%, in tara activand in jur de 60.000 de angajati in aceasta industrie.
Practic, industria ar angaja si maine mii de oameni, de care patronii au nevoie acuta, insa, nu gasesc acesti oameni.