Anuntul zilei de la Guvern, pentru viitoarele generatii de pensionari: ce se intampla cu varsta de cotizare
griji pensievarsta pensionarestagiu pensionarenoua lege a pensiilor
Cele mai mari temeri ale actualilor angajati sunt cine le va plati pensia de stat (Pilonul 1) si ca va trebui sa munceasca pana la adanci batraneti, tocmai pentru ca din urma nu vin milioane de tineri care sa contribuie la sistemul de stat si, in afara de asta, este foarte probabil ca noile generatii sa aleaga si ele sa munceasca si sa traiasca in afara granitelor Romaniei, desi statul in care s-au nascut cheltuieste sume enorme pentru formarea lor.
Cu toate acestea, Ministerul
Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) din prezent, dintr-un guvern demis, are pretentia ca stie ce se va intampla in viitorul apropiat asa ca da asigurari ca nu va majora varsta de pensionare.
MMPS a facut aceasta clarificare dupa aparitia unor informatii privind reformele in domeniile pensiilor si salarizarii din fonduri publice.
Ministerul a precizat ca a lansat caietele de sarcini pentru obtinerea de expertiza profesionala necesara celor doua reforme asumate prin PNRR, respectiv pensii si salarizare din fonduri publice.
MMPS sustine ca viitoarea Lege a pensiilor nu prevede majorarea varstei de pensionare, iar proiectul la care se face referire in caietul de sarcini este in dezbatere in Parlament si da posibilitatea ramanerii in activitate pana la 70 de ani celor care vor.
Stagiul complet de cotizare ramane la 35 de ani
Conform ministerului, actuala Lege a pensiilor publice (Legea nr. 263/2010) prevede ca stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, iar acest stagiu va ramane neschimbat in viitoarea lege.
De parca asta ar fi de natura sa linisteasca pe cineva - dimpotriva, efectul poate fi exact cel opus - MMPS arata ca legislatia pe subiectele reformei pensiilor si reformei legii salarizarii din fonduri publice va fi elaborata de specialistii ministerului.
Cele doua legi vor fi trimise Parlamentului spre dezbatere si aprobare. Pana atunci, rolul consultantilor este sa puna la dispozitia echipelor tehnice din minister analize, proiectii si ipoteze de lucru care sa ajute la elaborarea si fundamentarea unor proiecte de lege predictibile, echitabile si sustenabile.
MMPS precizeaza ca sprijinul unor specialisti cu expertiza internationala, mentionat in caietele de sarcini, a fost inteles, acceptat si asumat integral de CE prin PNRR.
De asemenea, finantarea expertizei prevazuta in caietele de sarcini este decontabila integral prin PNRR, iar asistenta tehnica este necesara pentru fundamentarea reformelor in domeniile pensiilor si salarizarii din fonduri publice, precum si pentru obtinerea de analize, proiectii si ipoteze de lucru necesare pentru elaborarea noilor acte normative in domeniile mentionate.
Foto: pexels.com