Anul nou a venit, dar criza fortei de munca persista: angajatorii sunt disperati
criza fortei de muncalocuri de muncajoburi vacanteangajari
Criza fortei de munca n-a fost stearsa cu buretele de intrarea in noul an, desi multe firme si-ar fi dorit ca acest cosmar sa ia sfarsit. Iata-ne insa in 2023, iar mediul privat e apasat de aceeasi mare provocare de a gasi personal pentru locurile de munca pe care le au vacante la nivelul intregii tari.
Multi angajatori, in speranta ca vor face rost mai repede de personal, au transmis joburile vacante prin Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), iar de la institutie aflam ca in Romania sunt 34.605 locuri de munca ce isi asteapta doritorii.
Iata care sunt cele mai numeroase
oferte de lucru: lucrator comercial (2.549); muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor (2.209); curier (1.965); muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet (1.754); manipulant marfuri (1.407); agent de securitate (1.277); vanzator la domiciliul clientului pe baza de comanda (1.202); muncitor necalificat in industria confectiilor (1.103); muncitor necalificat la spargerea si taierea materialelor de constructii (832); ajutor bucatar (531).
Exista oferte pentru toti romanii, indiferent de studii sau calificari
Important de precizat este ca exista oportunitati atat pentru persoanele cu studii si calificari inalte, cat si pentru cele fara calificare.
Din numarul total de joburi disponibile in toata tara, 1.784 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (programator; inginer in diferite domenii de activitate; consilier/expert/inspector/referent/economist in economie generala; analist; referent de specialitate financiar-contabilitate etc.).
De asemenea, avem 5.476 de locuri de munca pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrator comercial; operator introducere, validare si prelucrare date; casier; agent de vanzari; agent servicii client etc.).
Alte 8.231 de joburi sunt pentru persoanele cu studii profesionale (lacatus mecanic; confectioner asamblor articole din textile; sudor; manipulant marfuri; agent de securitate etc.).
In cele din urma, cele 20.280 locuri de munca ramase sunt destinate persoanelor fara studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor; muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet; vanzator la domiciliul clientului pe baza de comanda; muncitor necalificat in industria confectiilor; muncitor necalificat la spargerea si taierea materialelor de constructii etc).
Foto: freepik.com